Bilden föreställde en tom buss. Men medlemmarna i gruppen såg någonting annat.
Bilden föreställde en tom buss. Men medlemmarna i gruppen såg någonting annat.

Under veckan delades en bild på en tom buss i en norsk främlingsfientlig grupp med över 13 000 medlemmar. Men i många av gruppmedlemmarnas ögon föreställde bilden kvinnor i burka. Nu hånas gruppens medlemmar efter att den norska rådgivaren Sindre Beyer delat en serie skärmdumpar från bildens kommentarsfält.

”Vad händer när det läggs upp en bild på en tom buss i en brun skum grupp på Facebook och nästan alla tror att de ser en grupp i burka?”

Den frågan ställde sig norska Sindre Beyer, 39, när han på Facebook la upp en serie skärmdumpar från den norska främlingsfientliga gruppen ”Fedrelandet viktigst” (Fäderneslandet först) under fredagen, någonting Nettavisen tidigare uppmärksammat.

LÄS MER: Nej, den här svenska kyrkan tog aldrig bort sina kors för att få muslimska migranter ”att känna sig välkomna”

Bilden som hade delats i gruppen föreställde en tom buss. Men nästan alla som kommenterat inlägget såg någonting helt annat – en grupp kvinnor i burka.

”Skrämmande. Man kan inte se om det är män eller kvinnor. Om de har högar med stulna varor under lakanet eller till och med vapen och bomber”, skrev en gruppmedlem. ”Få ut dem ur vårt landet. De ser ut som en samling parasoller. Det är skumma tider vi är inne i”, skrev en annan gruppmedlem.

Vissa insåg dock snabbt att bilden inte föreställde kvinnor i burka.

”Det är ju bara tomma bussäten, men det ser skumt ut”, skriver en gruppmedlem. ”Folk ser det de vill se”, skriver en annan.

LÄS MER: Här sprids artikel om aborter – från satirsajt

För bilden föreställde som sagt bara en tom buss. För Viralgranskaren berättar Sindre Beyer, som är strategisk rådgivare vid i Try reklamebyrå och tidigare politiker inom Arbeiderpartiet, att han länge bevakat gruppen.

– Jag har följt den här gruppen i några månader och jag har sett hur fylld av hatkommentarer den har varit. Så jag har väntat på en anledning att få visa på det. Både på alla fördomar och faktumet att de verkar tycka mer synd om sig själva än kvinnor i burka.

Enligt Sindre Beyer fungerar gruppen mycket som en ekokammare, där en och samma åsikt upprepas utan att medlemmarna vill ta del av andra åsikter.

– Det är fullt med falska och förvrängda påståenden. Allt som läggs upp tas som sanning, och det är en blandning av konspirationsteorier, rasism och främlingsfientlighet.

Sindre Beyer var rådgivare åt Norges dåvarande statsminister Jens Stoltenberg när Terrorattentaten i Norge ägde rum den 22 juli 2011. Till Viralgranskaren säger han att han blev särskilt upprörd eftersom han såg kommentarerna bara dagar efter årsdagen av dåden.

– Det finns grupper som kanske inte stöttar Breivik i handling, men i hållning. När man ser det hatet och de fördomarna blir man skrämd.

LÄS MER: Nej, det här är inte en rättvis jämförelse över hur Clinton, Obama och Trump klätt sig

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rasism burka Islam