I Norden ser främlingsfientliga partier ut att minska opinionen om de sitter i regeringsställning.
I Norden ser främlingsfientliga partier ut att minska opinionen om de sitter i regeringsställning.

Fremskrittspartiet och Sannfinländarna har den senaste tiden rasat kraftigt i väljarundersökningarna – något som skulle kunna förklaras med att partierna nu är i regeringsställning.

Efter att ha gått starkt framåt i valet i våras har nu Sannfinländarna tappat en stor del av sitt väljarstöd. En opinionsundersökning visade nyligen att partiet fick 10,7 procent – en kraftig minskning jämfört med valresultatet som gav partiet 17,65 procent på riksnivå.

Också norska Fremskrittspartiet har haft det motigt. I kommun- och landstingsvalen i september tappade partiet 4,7 procentenheter jämfört med det förra valet.

► LÄS MER: Stödet för sannfinländarna minskar

Nedgången kan bero på att båda partierna numera ingår i en regering. – Partierna straffas på alla fronter när de sitter i regering, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns Högkola, till ETC.

Jungar påpekar att Dansk Folkeparti – som fått ökat stöd – haft som medveten strategi att inte vara i regeringsställning. Hon nämner också Sverigedemokraterna, som även de gått framåt i opinionen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset