Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor.
Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor.

Hajpen är stendöd – men burgaren lever. Jonas Cramby siar om framtiden för klassiska snabbmats-käket, och tipsar om vinterns godaste soppa.

Ställ din fråga till Cramby!

Har du en fråga om matlagning? Ta chansen och fråga en expert! Mejla Metros matskribent Jonas Cramby på [email protected]

Börjar burgarhajpen dö ut? Upplever att folk käkar mindre burgare! Vad har det ersatts av?

– Jag tror inte den mest extrema hajpen börjar dö ut, den är redan stendöd. Samtidigt är hamburgaren den kulinariska motsvarigheten till ett par Levis 501:or, en alltid aktuell klassiker. Det är bara det att vi numera lärt oss hur en bra hamburgare ska smaka och börjar ta det för givet. Det där maniska snabbmatsintresset har i stället gått vidare och diversifierats till flera saker, som ramen och kebab, napoleonsk pizza.

Tidigare i veckan bjöd Donald Trump ett fotbollslag på hamburgare i Vita huset. Ett otrendigt matval, enligt Jonas Cramby.

Nu är det den perfekta tiden att värma sig med en god soppa. Har du någon favorit? Finns det några härliga asiatiska varianter?

– Jag älskar också soppor. Min stora favorit är en mexikansk tortillasoppa som finns i min kokbok »Texmex från grunden«. Grunden i en god soppa är alltid en bra buljong och har man inte tid att koka en så har japanerna kommit på en genial grej: dashi. Bara sjuda lite kombualger i vatten, hälla på katsuobushi (rökta torkade tonfiskflingor) sila av, salta och vips så har du världens mest umamiga soppgrund.

LÄS MER: Jonas Cramby svarar på omöjliga frågan: Det är världens godaste rätt

Grunden i en god soppa är alltid en bra buljong.

Det franska köket är ju kanske det mest klassiska, och det finns många andra exempel på bra matkulturer. Men vilket lands kök tycker du är mest underskattat?

–Definitivt Mexikos. De flesta förknippar fortfarande det mexikanska köket med fredagsmys-tacos när det i själva verket är oerhört rikt, varierat, tekniskt skickligt, småbisarrt, uråldrigt, modernt och supersmaskigt.

Det mexikanska köket har mer än bara tacos att erbjuda.

Vad tycker du är de största dödssynderna inom matlagning?

– Att inte palla bry sig. Omsorg är underskattat.

LÄS MER: Cramby: Så här gör du egna cevichetostadas

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jonas Cramby