Linnea Risinger håller just nu på att ta körkort.
Linnea Risinger håller just nu på att ta körkort.

När Linnea Risinger, 32, läste i sin körkortsbok hajade hon plötsligt till. Två av frågorna handlade om huruvida det är en förmildrande omständighet att en kvinna varit berusad vid en våldtäkt. ”Det var så surrealistiskt”, säger Linnea.

Linnea Risinger, 32 och språkrör för Miljöpartiet i Falun, håller på att ta körkort, vilket ETC var först med att rappportera om. Just nu arbetar hon med boken Riskettan B som handlar om riskbeteende och som författats av Sveriges trafikskolors riksförbund (STR). Boken handlar bland annat om risker med alkohol.

– De vill på ett enkelt sätt förmedla någon typ av budskap om alkohol. Blir man fri från ansvar när man dricker alkohol? Och det är ju jättebra att man diskuterar detta, säger Linnea Risinger till Metro.

Plötsligt dök ett par frågor upp i boken som fick henne att haja till.

”En berusad kvinna blir våldtagen av en man. När han ska straffas – är det en försvårande eller förmildrande omständighet att hon var berusad?”, lyder den ena frågan.

”En berusad man våldtar en kvinna. När han ska straffas – är det en försvårande eller förmildrande omständighet att han var berusad?”, lyder den andra.

– Det var så surrealistiskt. Det här är ju en körkortsbok. Vi lär oss växla, köra på vägar och diskutera alkoholhalter. De här frågorna var så himla udda.

Linnea tog en bild på frågorna i boken och lade upp bilden på Facebook – och snart strömmade upprörda kommentarer in.

– När man använder begreppet våldtäktskultur i lättsamma situationer kan det bli hånande mot tjejer som har våldtagits. Jag kan förstå att man diskuterar ansvar och sådant, men det här har ju ingen koppling till själva körandet. Tjejer som har utsatts för våldtäkt förväntar sig inte att stöta på en sådan fråga när de ska ta körkort, säger Linnea Risinger.

Gunnel Ståhl är läromedelsförfattare på STR och hon berättar att de två frågorna finns med i ett avsnitt som heter ”Alkoholens dubbla ansikten” – ett avsnitt som tar upp ett kluvet förhållande till alkoholen.

– Vi ville ha en diskussion kring om det är okej att ha alkoholen som ursäkt. Det är anledningen till att de två frågorna står med. Vi vill ju att man ska komma fram till att nej, alkoholen är ingen ursäkt.

Hon säger att hon nu är rädd för att frågorna kan missuppfattas.

– Gör folk det så ska vi naturligtvis ta bort det. Vi kommer ta upp och diskutera det här, säger Gunnel Ståhl.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset