Saabs radarsystem Erieye kan användas av Saudiarabien i kriget i Jemen. Här är systemet monterat på ett grekiskt flygplan, som inte har med konflikten att göra. Arkivbild.
Saabs radarsystem Erieye kan användas av Saudiarabien i kriget i Jemen. Här är systemet monterat på ett grekiskt flygplan, som inte har med konflikten att göra. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven bör fråga Saudiarabien om landet använder svenska vapen i kriget i grannlandet Jemen, anser en fredsforskare.Situationen för civila där beskrivs som en mardröm.

Envisa uppgifter gör gällande att Saabs system Erieye, ett slags radar som monteras på flygplan, kan användas eller redan används för stridsledning i kriget i Jemen. Där krigar Saudiarabien och dess allierade mot de Iranstödda huthirebellerna. Även Saudiallierade Förenade arabemiraten har köpt systemet.

Att Erieye används i kriget är inte bekräftat, men det är mycket möjligt enligt Pieter Wezeman, vapenexportexpert vid fredsforskningsinstitutet Sipri. Löfven bör ta reda på det, anser han.

– Det vore rimligt att fråga: "Hur används egentligen de vapen ni har fått av oss?" "Hur kan vi vara säkra på att de används på ett acceptabelt sätt?", säger Wezeman.

Mardröm för civila

Situationen för civila i Jemen beskrivs som en mardröm. För tio dagar sedan konstaterade FN:s människorättskommissionär att 369 civila hade dödats bara under de tio första dagarna i oktober och krävde en krigsbrottsutredning.

Om svenska vapen används på ett sätt som strider mot internationell humanitär rätt måste det få konsekvenser, anser Wezeman:

– Det ska absolut tas med i bedömningen av vidare export av vapen till Saudiarabien och andra länder som är med i koalitionen som strider i Jemen.

Lag kan stoppa

En som följer med Löfven i helgen är Marcus Wallenberg, som bland annat är styrelseordförande i vapentillverkaren Saab. Om han hoppas på nya vapenaffärer är oklart. TT har förgäves sökt hans kommentar.

Framtida affärer kan också hänga på hur regeringen formulerar ett lagförslag i vår. En utredning föreslog i fjol att vapenexport ska kunna stoppas till länder där det förekommer "allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller grava brister i den demokratiska statusen".

Saudiarabien har de senaste åren varit en av världens absolut största importörer av vapen, visar statistik från bland annat Sipri.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset