Hur man ser på e-sporten skiljer sig mycket beroende på generation. Bilden är från spelet Overwatch.
Hur man ser på e-sporten skiljer sig mycket beroende på generation. Bilden är från spelet Overwatch.

En ny undersökning från Sifo visar att yngre personer är betydligt mer positivt inställda till att e-sporten ska få kalla sig för en sport än äldre.

Riksidrottsförbundet meddelade nyligen att de skjuter upp beslutet om de ska ta in e-sporten i förbundet till 2019.

”Det är en enorm besvikelse för oss att inte ens få chansen att gå till omröstning, där vi säkerligen hade haft goda chanser. Och personligen förstår jag inte hur RF kan behöva mer tid på sig. Det måste vara i det närmaste tjänstefel av ett nationellt förbund att inte veta om vilka kriterier som måste uppfyllas, för att man ska kunna bli medlem?”, skrev Metros kolumnist Emil ”Heaton” Christensen efter beslutet.

LÄS MER: HeatoN: Närmast tjänstefel av Riksidrottsförbundet

En undersökning som mätinstitutet Sifo har gjort på uppdrag av spelbolaget Betsson visar att åsikterna om e-sporten i hög grad är en generationsfråga.

I undersökning framkommer att en majoritet av svenskarna inte tycker att e-sporten ska kunna kalla sig för en sport.

Endast 24 procent av de tillfrågade svarar motsatsen.

LÄS MER: Asiatiska spelen vill inkludera e-sport

Förutom totalen är undersökningen uppdelad i olika åldersegment som visar att ju längre ner i åldrarna man kommer desto mer ökar stödet för e-sporten i frågan.

Av de tillfrågade som är 15–35 år så är det hela 43 procent som tycker att e-sporten ska få kallas för en sport. Lika många i samma åldersgrupp anser motsatsen och 14 procent svarade ”vet ej”.

Svar på frågan ”Tycker du att e-sport ska kunna kalla sig för en sport?”

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 21–25 januari 2017. Totalt intervjuades 1182 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

LÄS MER: E-sport ingen sport förrän tidigast 2019

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset