William Oliver Healey startade omröstningen för en månad sedan.
William Oliver Healey startade omröstningen för en månad sedan.

Ett upprop på nätet om en andra folkomröstning i EU-frågan utreds nu för möjligt röstfusk. Det brittiska underhuset bekräftar att man plockat bort 77 000 falska underskrifter.

Ironiskt nog var det William Oliver Healey, en förespråkare för "lämna EU"-sidan, som startade en omröstning för en månad sedan i läget då det såg ut som om "stanna kvar"-sidan låg bra till i opinionsmätningarna.

Kravet är att om endera sidan vinner med mindre än 60 procent och grundar sig på mindre än ett 75-procentigt valdeltagande så ska ytterligare en folkomröstning hållas.

►LÄS MER: Lost när det gäller Brexit – här är en snabbguide över vad som hänt

Healey har sedan dess tagit avstånd från sitt eget upprop och menar att Remain-sidan betett sig illa genom att ha tagit över omröstningen.

Det brittiska underhuset inledde i söndags en undersökning av de över tre miljoner underskrifter som inkommit och plockade under dagen bort kring 77 000 av dem.

Uppropets målgrupp var brittiska medborgare, men hade då fått ett misstänkt högt antal röster från andra platser i världen, till exempel Vatikanstaten där 39 000 skrivit under – en märklig siffra med tanke på att det bara bor 800 personer där. Andra platser som stack ut var Nordkorea och Antarktis.

En del Twitter-användare hävdar att ännu fler signaturer är falska, men på uppropskommittén försäkrar att webbomröstningssidan inte är hackad:

Det finns flera problem med omröstningens upplägg, dels kan vem som helst fylla i den om man anger ett brittiskt postnummer och dels verkar man kunna hacka systemet så att ett stort antal röster läggs till med hjälp av exempelvis bottar.

– Den här typen av bedrägeri underminerar den demokratiska processen, sade Helen Jones, ordförande för uppropskommittén till den brittiska tidningen The Guardian.

Kommittén kommer att diskutera omröstningen i veckan och bestämma om man ska hålla en debatt om den. Gränsen för att hålla en debatt ligger på 100 000 röster.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brexit