Fredrik Reinfeldt (M). 2006-2014 Stridshingsten Reinfeldt har jämförts med Alfons Åbergs pappa och hånats för sin kärlek till Da Buzz. Men hans största politiska insats kommer troligtvis sammanfattas i de Nya Moderaterna och det borgerliga samarbetet i Alliansen. Han är den icke-socialdemokratiska politiker som suttit längst vid makten, utan avbrott, sedan E. G. Boström. Och det var alltså 1891-1900.
Fredrik Reinfeldt (M). 2006-2014 Stridshingsten Reinfeldt har jämförts med Alfons Åbergs pappa och hånats för sin kärlek till Da Buzz. Men hans största politiska insats kommer troligtvis sammanfattas i de Nya Moderaterna och det borgerliga samarbetet i Alliansen. Han är den icke-socialdemokratiska politiker som suttit längst vid makten, utan avbrott, sedan E. G. Boström. Och det var alltså 1891-1900.

Sverige har fått en ny statsminister. Men vad kan han lära av sina föregångare? Metro har kikat i historieböckerna för att se de avtryck som tidigare statsministrar lämnat efter sig.

TT
Göran Persson (S). 1996-2006

Ordförande Persson blir för alltid den något buffliga besserwissern som tidigt gav tre tydliga nej till att ta över ledarposten i partiet. Men sedan styrde han det med sällan skådat självförtroende. Att han visade sig vara expert på det mesta, inklusive ornitologi, var en bonus som kanske irriterade några, men förmodligen roade de flesta.

TT
Ingvar Carlsson(S). 1986-1991 och 1994-1996

Skosulan Carlsson parodierades i dåtidens satirprogram, ”Helt apropå”, och är sannolikt bäst ihågkommen som den statsminister som fick ta över efter Olof Palme. I jämförelse var han också ganska färglös, även om han till en början av sitt ledarskap ordnade upp de svenska finanserna.

TT
Carl Bildt (M). 1991-1994

Intervjumästaren och twittraren Carl Bildt är fortfarande en central figur i den svenska politiken men statsminister var han på tidigt 90-tal. ”Fyra Bugg & en Coca Cola” har aldrig sjungits falskare än vid ett besök i Bert Karlssons musikstudio. Detta var dock hela fyra år innan Bildt tog makten.

Ett annat mindre lyckat sångframträdande var tillsammans med kulturminister Birgit Friggebo (FP) som föreslog att deltagare på ett möte om rasism i Rinkeby skulle sjunga ”We shall overcome” tillsammans. 

En finanskris ställde till det för Bildt som inte blev särskilt långvarig som statsminister.

TT
Olof Palme (S). 1969-1976 och 1982-1986

Få statsministrar har gjort lika stort avtryck som Olof Palme och för två år sedan hamnade han på tapeten igen genom en dokumentärfilm. Mordet och den oavslutade jakten på gärningsmannen är nog dessvärre det som de flesta förknippar med hans namn.

Men Palme var omtyckt och avskydd av flera skäl. Han gjorde flera utrikespolitiska ställningstaganden, till exempel kring Vietnamkriget där han kraftigt kritiserade USA:s inblandning eller kring Sydafrikafrågan där han var väldigt tidigt ute med att fördöma apartheid.

TT
Thorbjörn Fälldin (C). 1976-1978 och 1979-1982

Centerpartistiska Fälldin gjorde en sejour som statsminister mellan Palmes perioder på posten. När han först tillträdde blev han den första borgerliga statsministern på 40 år vilket så klart är en rätt stor bedrift i sig. 

Han är ihågkommen för orden ”Håll gränsen.”, yttrade till överbefälhavare Lennart Ljung, när en sovjetisk ubåt tagit sig in i den blekingska skärgården.

TT
Ola Ullsten (FP). 1978-1979

I ett år var Ullsten statsminister, trots att fler riksdagsledamöter röstade emot honom som statsminister än för. Men så blev han inte heller långvarig. Efter svårigheter att få igenom propositioner med för lågt stöd i riksdagen blev han inte omvald.

TT
Tage Erlander (S). 1946-1969

Tage Erlander är inte bara Sveriges mest långvarige statsminister, han har världsrekordet bland parlamentariska demokratier. Vitsen om prästen som avslutas med den klassiska repliken ”Göbber och kärringer, huk’ er i bänker’a, för nu ladder han om!” är numera odödlig efter att Erlander yttrade orden i tv-programmet ”Hylands hörna”.

TT
Per Albin Hansson (S). 1932-1936 och 1936-1946

Landsfadern Per Albin Hansson är mest känd för att ha myntat begreppet ”folkhemmet”. Men hans sista tid som statsminister inledde också 44 år av socialdemokratiskt styre (med undantag för sommaren 1936).

TT
Axel Pehrsson-Bramstorp (Bondeförbundet). Juni-september 1936

Under bara några månader var Pehrsson-Bramstorp ledare för ”semesterregeringen”. Under den perioden gjorde han inget djupare intryck. Inte ens blev han den statsminister som suttit kortast tid på posten.

TT
Felix Hamrin (Frisinnade folkpartiet). 6 augusti - 24 september 1932

Ännu mindre intryck gjorde nämligen Hamrin som bara var statsminister i nära två månader. Men med sina 50 dagar på posten blev han åtminstone den statsminister som haft posten kortast tid.

TT
Carl Gustaf Ekman (Frisinnade folkpartiet). 1926-1928 och 1930-1932

Under sin tid som statsminister införde han en lag om proportionell skatt för att lösa problemen med kommunalskatten. Den lagen gäller än i dag, vilket är ett imponerande avtryck. Hans andra period präglades dessvärre av börskraschen 1929 och Ekman hade personligen tagit emot bidrag från Kreuger vilket i slutändan resulterade i att både Ekman och hans parti försvann från politiken.

TT
Arvid Lindman (Allmänna valmansförbundet). 1906-1911 och 1928-1930

När Lindman tog över som statsminister 1928 var det med tidig erfarenhet av posten. Han tog avstånd från nazism och fascism

TT
Rickard Sandler (S). 1925-1926

Sandler grundade ABF och var som 41-åring en av landets yngsta statsministrar på den tiden. Han sänkte försvarets budget vilket kritiserades, framförallt när säkerhetsläget försämrades under 30-talet.

TT
Hjalmar Branting (S). 10 mars 1920 - 27 oktober 1920, 1921-1923 och 1924-1925

Branting var den första socialdemokratiska statsministern. En rätt trist plump i protokollet är instiftandet av ett rasbiologiskt institut upphörde först 1958.

 LÄS MER: Löfven ny statsminister

 LÄS MER: "Stackars Stefan Löfven!"

LÄS MER: Här bor Löfven och Reinfeldt ihop – i Sims

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014