Slottet i "Downton Abbey" och Kingsroad från "Game of Thrones" är två platser man kan besöka i verkligheten.
Slottet i "Downton Abbey" och Kingsroad från "Game of Thrones" är två platser man kan besöka i verkligheten.

Vill du, som många andra, kliva längre in i den fiktiva världen än vad filmer och serier erbjuder så finns det en lösning. Många kända inspelningsplatser finns tillgängliga för besökare. Här är 10 du inte vill missa.

1. Gå i ”Game of thrones” fotspår
Bregagh Road, Ballymoney, Nordirland
I Nordirland kan du besöka platsen som Lord Eddard Stark menar är osäkrare än havet –Kingsroad. Dark Hedges, som det också kallas, har tv-tid i såväl ”Game of thrones” som i ”Transformers: The last knight ”. Förutom att det i dag är en känd turistattraktion tack vare serien, är Dark Hedges spöklika allé också en väldigt vacker plats.

Kingsroad från ”Game of Thrones”. Foto: Wikimedia Commons

2. ”Mr. Robot”: Coney Island strandpromenad
Surf Ave Brooklyn, New York
Många avgörande scener från ”Mr. Robot” är inspelade just här i Coney island. Den kanske mest kända är (spoiler alert) när huvudkaraktären Elliot samtalar med sin imaginära vän, spelad av Christian Slater, på ett räcke. Det hela slutar med att Elliot faller pladask ner i stenröset under dem. Stark scen, fin plats.

LÄS MER: Försenade flyg kan bli en vinstaffär för resenärer

3. ”Breaking bad”: Walter Whites hus
308 Negra Arroyo Lane, Albuquerque
Hemmet där Walter White bodde i sin tillsynes trygga tillvaro är en riktig plats, precis som i serien belägen i Albuquerque, USA. Det var också där hans resa till att bli knarkmogulen Heisenberg inleddes. I seriens slutskede ser man huset förfallet, men i verkliga livet står huset alltjämt kvar som om White aldrig blev Heisenberg.

Walter Whites hus i ”Breaking Bad”. Foto: Flickr

4. ”Orange is the new black”: Dmitri’s Russian Deli
31 street, Astoria, New York
Förutom fängelsemiljön i serien får vi även stifta bekantskap med andra, mer fria, miljöer. Vi stöter även på en hel del karaktärer, bland annat Galina ”Red” Reznikov som innan sin tid i fängelset drev en deli tillsammans med sin man, Dimitiri. Den fiktiva butiken finns på riktigt, men under namnet Rosario’s Deli och serverar italiensk mat.

5. ”Downton Abbey” – slottet
Highclere Park, Newbury, England
Film- och tv-historiens kanske mest kända slott är det från ”Downton Abbey”. Att det finns på riktigt och vill locka dit besökare råder det inget tvivel om. Highclere Castle heter slottet som dagligdags anordnar guidade turer i seriens – och den engelska överklassens – fotspår. 23 pund kostar det att få en helhetsbild av platsen.

Inspelningsplatsen för ”Downton Abbey”. Foto: Wikimedia Commons

6. ”Sherlock Holmes”: Lägenheten och kaféet
187 North Gower Street, London
Sherlock Holmes närmast ikoniska lägenhet på Baker street där han bodde tillsammans med Dr. Watson finns på riktigt, fast på en annan plats. Kaféet en trappa ner finns även det att granska på nära håll. Precis som i serien heter det Speedy’s café. Att ta en fika där är, precis som Guide Michelin hade sagt, värt en resa i sig.

LÄS MER: Djuren som hjälpt människan att utforska rymden

7. ”Lost”: Stranden
Police Beach, Oahu, Hawaii
”Lost”, en av världens mest omhuldade tv-serier, har ju även den en inspelningsplats, eller flera, att besöka. Till stora delar spelades serien in på Hawaii, så även scenen när de precis har kraschlandat. Stranden de befinner sig på heter Police Beach. Tidigare sägs det ha funnits en markering på stranden precis där de landade.

8. ”The Vampire Diaries”: The Mystic grill
1116 Clark Street Covington, Georgia
Till en början var den mystiska grillen helt fiktiv. Men allt eftersom seriens fortlöpande och intresset för stället växte, gjorde några restaurangägare slag i saken och öppnade en kopia på inspelningsplatsen. Den delar inte bara namn, logotyp och plats med seriens motsvarighet – inredningen är också precis densamma.

Monica och Rachels lägenhet i ”Vänner”. Foto: Flickr

9. ”Girls”: Café Grumpy
193 Meserole, Brooklyn, New York
I ”Girls” inledning får Hannah, spelad av Lena Dunham, ett jobb som barista på Café Grumpy. Det riktiga Grumpy öppnade i Brooklyn 2005, och efter seriens succé har de ynglat av sig till ytterligare sex platser runt om New York. Men det riktiga kaféet, där Hannah först arbetar, är fortfarande beläget i Greenpoint, Brooklyn.

10. ”Vänner”: Monica & Rachels lägenhet
Greenwich Village, New York
Som den sitcom det var, är ”Vänner” till stora delar inspelat i en tv-studio. Men det finns platser från serien som går att utforska med egna ögon, bland annat utsidan av Monica och Rachels gigantiska lägenhet. Lägenheten ligger i hörnet av Grove and Bedford street, dit nostalgiska fans inte sällan vallfärdar för att med egna ögon få en glimt av lyan.

Källa: Travel Leisure

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset