Esrange ligger 45 kilometer utanför Kiruna.
Esrange ligger 45 kilometer utanför Kiruna.

Det pågår en hel del häftiga rymdprojekt norr om polcirkeln. Från rymdbasen Esrange öster om Kiruna hoppas man kunna skjuta upp satelliter i framtiden – något som skulle skriva svensk rymdhistoria.

Esrange, som ligger 45 kilometer utanför Kiruna, kan i dag sända sondraketer och ballonger i rymden. Det berättar Ella Carlsson Sjöberg, biträdande föreståndare på Institutet för rymdfysik, som tidigare jobbat på rymdbasen.

Men i framtiden hoppas man på att kunna skjuta upp mindre satelliter från Esrange – något som man i dag bara kan göra från några få ställen i världen.

– Esrange har funnits i 51 år och man har skickat upp fler än 550 sondraketer. Rymdbasen är ett fantastiskt stort område. Det finns inte många ställen i Europa där man kan ha en sådan här verksamhet. För det första så skulle det bli problematiskt med så många flygplan i luften, att stänga av en så stor del av Europa går inte. Sedan ligger Esrange också så bra till för att det är ett obebott område, säger Ella Carlsson Sjöberg.

LÄS MER: ”Utredare vill satsa på Esrange”

Men än så länge har man inte skickat upp en satellit runt jordens omloppsbanan från Esrange.

– Men det har man planer på att göra i framtiden, även om det är en lång väg dit. Det är en förmåga som man vill utveckla där. Regeringskansliet jobbar på att ta fram en rymdstrategi för Sverige. Vi får se om Esrange ingår där och om det ska utvecklas och bli en satellitbas.

Hon säger att det vore häftigt både för Norrbotten och för Sverige i stort.

– Och för Europa. EU har uttryckt att de har ett behov av satellituppskjutning och Europa har i dag ingen dedikerad uppskjutningsplats. Den enda man har ligger i Franska Guinea, men det är ju på andra sidan Atlanten.

Ella Carlsson Sjöberg nämner flera anledningar till varför Esrange borde vara platsen att satsa på. Bland annat säger hon att det är en fördel att Kiruna ligger på en latitud på 68 grader nord, och att Rymdbolaget har antenner både på Esrange och ett nätverk av antenner runt om i världen. Det innebär att man kan sälja uppskjutningstjänsten som får upp kundernas satelliter i omloppsbana runt jorden, samt styra dem och ta ner data med hjälp av antennerna.

– Det skulle göra svensk rymdhistoria om vi hade förmågan att skicka upp satelliter. Det som är så unikt är att vi skulle kunna göra allt från ax till limpa eftersom att det finns en oerhört stor potential i Norrbotten med rymdrelaterad verksamhet som består av Institutet för rymdfysik, Luleå tekniska universitet, EISCAT och Esrange.

LÄS MER: ”Därför kommer vi troligtvis inte att hitta liv i rymden”

Det här använder man satelliter till

Här ger Ella Carlsson Sjöberg exempel på vad man kan använda satelliter till:

  1. Vissa satelliter kan ta bilder, exempelvis bilder av olika våglängder, vanliga elektro-optiska bilder, men även exempelvis IR-bilder.
  2. Vissa satelliter tar bilder med en SAR (Syntetisk Apertur Radar), så när satelliten flyger över ett föremål så tar den en rad olika radarbilder från olika vinklar av föremålet, och med fiffig signalbehandling kan man få fram en bild, i vissa fall en 3-D bild.
  3. Andra satelliter används för kommunikation, det vill säga skicka och ta emot signaler.
  4. Några satelliter används för positionering, navigering och tidsangivelse, exempelvis de amerikanska GPS-satelliterna.
  5. Vissa satelliter bär med sig en rad olika instrument för att mäta rymdmiljön, allt från joner till elektroner, och några andra instrument kan exempelvis mäta magnetfältet. Har du med dig en laser ombord kan du mäta höjden på jorden och ta fram en topografisk karta.

LÄS MER ”Fem svenska UFO-spaningar”

LÄS MER: ”Experten: Då bor vi på Mars”

LÄS MER: ”Hur kan vi veta saker om någonting som ligger ljusår bort? Experten svarar”

LÄS MER: ”Christer Fuglesang: Så blir du astronaut”

LÄS MER: ”4 nya coola rymdupptäckter i år”

LÄS MER: ”Quiz: Hur mycket kan du om rymden?”

LÄS MER ”9 rymdfenomen för dig som vill ha koll”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vetenskap rymden