I dag är det dags för Skolans dag, som uppmärksammar elevers rätt till kunskap. Dagen firas runt om i landet med allt från stafetter till debatter och pressträffar

Skolans dag instiftades av Lärarnas Riksförbund 2008 och syftar till att uppmärksamma och betona elevers rätt till kunskap. Över hela Sverige firas dagen på olika sätt. I Umeå väljer de att göra det i form av en stafett.

– Någon kommer att ta sig från skola till skola och samla lärare och elever för att ta sig in till centrum och där möta skolpolitiker och media för att lämna över ett löneupprop till politikerna, säger Göran Westberg, kommunombud i Umeå.

I år blir första året som ”Lärarstafetten” anordnas.

– Vi har haft lite olika arrangemang på Skolans dag tidigare år. Det här känns som ett nytt grepp och vi hoppas på att engagera fler lärare. Sen hoppas vi att medierna nappar.

I Malmö är det centralstationen som kommer att vara samlingpunkt.

– På förmiddagen har vi bjudit in politiker och press till vårt kansli för att prata om skolfrågor. Därefter kommer vi att finnas på centralstationen i Malmö för att prata med resenärer om hur de ser på dagens skola, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande på Lärarnas Riksförbund i Malmö.

I Malmö ser de likvärdigheten mellan stadsdelarna som den största utmaningen.

– En av orsakerna är att vi har en central kommunal politik som delar ut pengar till stadsdelarna. Detta leder till att det blir stora skillnader i prioriteringarna i de olika stadsdelarna, säger Catharina Niwhede.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset