Sture Bergwall släpptes från Säters sjukhus för två och ett halvt år sedan.
Sture Bergwall släpptes från Säters sjukhus för två och ett halvt år sedan.

Han eldade upp allt till slut. Journalerna från Säters sjukhus, polisutredningarna och anteckningarna från Quick-tiden.- En befrielse, säger Sture Bergwall, som har skrivit en bok om tiden som Sveriges mest omtalade mördare.I dag vill han lyfta fram andras ansvar för det som hände.

Bilden av Sture Bergwall har skiftat genom åren. Under 90-talet var han en seriemördare, sedan en lögnare och till sist — snarare ett offer.

– Det finns många uttolkningar av min historia. Det var alldeles nödvändigt att ge min berättelse, säger Bergwall i en intervju med TT.

►LÄS MER: Morden som skakade sommarsverige

Han dömdes för åtta mord och frikändes från samtliga. I en komplex härva av terapi, gruppdynamik och ett blint rättsväsende fick hans påhittade berättelser fruktansvärda följder. Mördare gick fria och han satt inlåst i 23 år på Säters rättspsykiatriska klinik.

Sture Bergwall har fått frågan många gånger — vem bär skulden? Han brukar inte ducka för sitt eget ansvar.

– Men i dag vågar jag betona andras ansvar tydligare. Jag var en psykiskt sjuk människa. Jag levde i en psykotisk värld. Andra människor hade ansvar för att jag gick i terapi. Andra människor blundade för om det var sant och inte. Det var andra människor som åtalade mig, dömde mig, utan att vilja se.

När Sture Bergwall erkände sitt första mord var han fullkomligt medveten om att han ljög. Men han var också, som han skriver i boken, "oförmögen att skilja sant från falskt". Han försökte då och då ta tillbaka allt.

– Man ville inte lyssna. Det var väldigt prestigefyllt och mäktigt att leda en seriemördare i hamn och ta fram hans förträngda minnen.

Bergwall tystnar länge på frågan om han själv ser sig som ett offer. Det är känsligt att svara på, säger han, det kan bli så fel.

– Jag ser mig som ett offer för märkliga psykiatriska och psykologiska idéer. Jag är ett offer för en rättsapparat som inte hade förmåga att analysera vad som skedde på Säter, såtillvida är jag ett offer.

TT: Du är dokumenterat bra på att hitta på historier — varför ska läsarna tro på att det du skriver är sant?

– Jag har haft mina journaler, polisförhör och alla mina egna anteckningar. Läser man boken tror jag inte att det är så svårt att tro på mig.

►LÄS MER: Martina, 38, dödade sin mamma: ”Folk tror att jag är psyksjuk”

Sture Bergwall släpptes från Säters sjukhus för två och ett halvt år sedan. Förra våren upphörde även den öppna vården. Nu är han en fri 65-årig man som går promenader och lägger ut naturbilder från de jämtländska fjällen på Instagram.

TT: Varför vill du fram i rampljuset igen?

– Det är alldeles nödvändigt, med tanke på att mitt fall fortfarande diskuteras. Jag gör det för att många ska läsa min bok, i övrigt håller jag mig undan.

Brasan — det krävdes en traktor för att frakta ut allt papper — tände han på när han hade satt punkt i manuset till boken "Bara jag vet vem jag är". Det brann i ett dygn.

– Vi hissade svenska flaggan och drack alkoholfri champagne. Det var en befrielse och ett väldigt konkret sätt att gå vidare, säger Bergwall.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott