Från Toscana till Haninge
Från Toscana till Haninge

Carlo Taccola äger Sveriges första hamburgerrestaurang

1964 hamnade den då 23-årige italienaren Carlo Taccola av en tillfällighet i Haninge. Sedan dess har han blivit kvar. I dag är Carlo något av en lokal kändis i Stockholmsförorten.
– Haninge betyder allt för mig, säger Carlo.

För en svensk kan det möjligen låta märkligt att någon väljer att bo i Haninge framför idylliska Toscana i Italien. Carlo har aldrig ångrat sitt beslut.
– Haninge är min plats. Jag har aldrig längtat tillbaka till Italien. Inte ens på vintern, säger Carlo.
Att han lämnade Italien var en ren tillfällighet.
– Jag liftade med några grannar som skulle till Stockholm. Med mig hade jag ett visitkort från en svensk som jag hade träffat under en semesterresa till Lübeck. I Stockholm visade jag upp visitkortet på tågstationen och hamnade i Haninge, berättar Carlo.
Det som från början var tänkt som en semesterresa slutade med att Carlo erbjöds jobb på Sveriges första hamburgerrestaurang, Vega Bar.
- Det kom folk från hela Sverige för att äta hamburgare. Köerna var enorma, berättar Carlo.
Det har gått över fyrtio år sedan Carlo anställdes på Vega Bar. I dag är han delägare i samma restaurang och känd i hela Haninge.
- Jag blir ofta igenkänd, men det var värre förr. Då kom det till och med fram folk när jag semestrade på Gotland, säger Carlo.
2002 ledde succén med Vega Bar till att Carlo Taccola utsågs till ”Årets företagare” i Haninge kommun.
- Vi är oerhört stolta över Vega Bar i dag. Vi har jobbat hårt och haft många sömnlösa nätter tillsammans, säger Carlo och nickar mot de andra delägarna – tre turkiska män som alla heter Polat i efternamn.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset