Frölundas Joel Lundqvist gjorde 1–0. Det blev till slut seger med 4–1 mot Djurgården.
Frölundas Joel Lundqvist gjorde 1–0. Det blev till slut seger med 4–1 mot Djurgården.

Frölunda sköt och sköt, utan större lycka. Tills det lossnade med två mål på mindre än en halvminut.– Det är första gången som vi får matchbilden dit vi vill, säger tränaren Roger Rönnberg efter 4–1 mot Djurgården.

SHL-lagen är vana vid en viss turbulens på spelarfronten inför varje säsong. Ett SM-guld gör det knappast enklare.

Frölunda har tappat 13 spelare efter SM-guldet i våras, närmare hälften av dem till NHL. Det är hål man inte täpper till i första taget, medger Roger Rönnberg. Men det lär bli tapp till NHL även framöver, konstaterar han.

– Vi är ju den klubb i Europa som har mest draftade spelare. Och utvecklas de, då ska de till NHL, det ingår i deras utvecklingsplan, säger Frölundatränaren.

– Vi tror att varje spelare som tar en tröja där borta blir en oerhörd reklampelare för Frölunda och det är ovärderligt för att få hit nästa spelare.

Bröt dödläget

Men det finns också en del starka ersättare i truppen. Mot Djurgården klev exempelvis Simon Hjalmarsson, ny från CSKA Moskva, fram med ett mål och en framspelning. Hans mål i slutperioden bröt till slut dödläget, efter det att Frölunda dominerat stort utan att få utdelning.

Hjalmarsson fick ett perfekt läge precis i början av en utvisning och 25 sekunder senare hittade även kedjekamraten Victor Olofsson rätt. När Johan Sundström dessutom gjorde nästa Frölundamål ett par minuter senare var Djurgården ett slaget lag.

– Bästa matchen hittills, recenserar Roger Rönnberg.

– Framför allt är jag nöjd med att vårt unga lag klarar att föra en match, från start till mål.

Ny förlust för Dif

Sedan lagen möttes i kvartsfinalen i våras har mycket ändrats även i Djurgården. Till exempel har klubben plockat in en ny tränare från just Frölunda.

Robert Ohlsson var fram till i våras assisterande tränare i Göteborgslaget. Men efter sex år i nära samarbete med Rönnberg, först i juniorlandslaget och sedan i Frölunda, har Ohlsson tagit över som huvudtränare för moderklubben.

Men starten har varit tuff. Förlusten mot Frölunda var Djurgårdens tredje raka den här säsongen.

– Frölunda är bättre än oss i dag, säger Ohlsson.

– Men det som vi ska se som positivt är att vi har chansen, det står ändå 1–1 inför sista perioden. Men för att vinna sedan behöver man spela mer i Frölundas zon och inte bli utvisad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset