När FRA och granskningsorganet Siun gör olika tolkningar av lagen vänder chefen Ingvar Åkesson sig till regeringen för att få rätt.

Lotta Bergseth

Chefen för Försvarets Radioanstalt Ingvar Åkesson är, precis som så många andra, på plats i Almedalen i Visby. Han stod på scen tillsammans med Säpochefen Anders Thornberg och chefen för militärens underrättelsetjänst Must, Gunnar Karlson. 

Åkesson vill under seminariet om cyberspionage inte göra en jämförelse mellan FRA och amerikanska NSA, vars rykte är stukat efter övervakningsskandalen med projektet Prism och därefter Edward Snowdens kamp för att söka asyl. 

►Trodde Snowden var ombord – tvingade ner presidentplan

– Vi har som princip att aldrig prata om metoder eller relationer till andra länder, säger Ingvar Åkesson. 

– Det får var och en göra själv. 

FRA vill tona ner att verksamheten har prickats vid flera tillfällen, seda FRA-lagen trädde i kraft 2009. 

– Siun hittar en del hos oss och vi tycker att det är alldeles utmärkt, sade FRA-chefen Ingvar Åkesson. 

Han vill inte svara på Metros frågor efter seminariet, utan hänvisar i stället till sina medarbetare. 

►FRA bryter medvetet mot lagen

FRA har själva lagt ut infomation på sin webbsida om att det inte är specificerat exakt var som FRA ska spara data från testverksamheten, så då valde de att lägga informationen tillsammans med saker som analyseras i den dagliga verksamheten. Siun sågar FRA:s val.  

"Enligt Siuns bedömning är det varken lämpligt eller motiverat att vidga uppgiftssamlingarnas omgång på det sätt som FRA gjort genom sin bedömning", skrev Siun till FRA. 

►Lagrade uppgifter olagligt

Men FRA anser inte att de gjort något fel och har lagt ut uppgifter på sin webbplats för att tona ned allvaret i att verksamheten för nionde gången på mindre än fyra år prickats för sina brister.

I det senaste fallet skriver FRA att de raderar personuppgifter när de ska, de har bara lagt uppgifterna på vad som kontrollorganet anser är fel ställe. 

Eftersom de inte fått något förslag från Siun om var uppgifterna ska placeras i stället, ska FRA nu vända sig till regeringen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset