Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild

Tre SM-guld på fyra år – fyra guld på sju säsonger.Malmö FF har etablerat sig som 2010-talets dominanter inom svensk fotboll.– Det dna som Malmö FF har skapar framgångar, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

För fjärde gången de senaste sju säsongerna hamnar Lennart Johanssons pokal hos Malmö FF. En dominans inom svensk fotboll vi inte har sett sedan 1990-talet – då totaldominerade IFK Göteborg med sex SM-guld på sju säsonger.

– Ja, vad är hemligheten? Från början tror jag att det finns en kultur i Malmö FF att man är vinnare. På kortare sikt tror jag att det är att vi har fått ihop ett bra team. Föreningen står för en stabilitet, säger vd Niclas Carlnén med ett stort leende i samband med att laget hyllades av sina supportrar på Swedbank Stadion efter att guldet säkrats på onsdagskvällen i Falkenberg.

Sålde inte guldet

– Även om vi byter huvudtränare är föreningen fortfarande starkt och presterar ett bra resultat och vinner igen – och igen, fortsätter han.

I slutet av augusti sålde MFF skyttekungen Vidar Örn Kjartansson (14 mål) till israeliska Maccabi från Tel Aviv. Många menade då att MFF sålt guldet. Så blev det inte.

– Vad vi än gör tycker någon att vi gör fel och någon tycker att vi gör rätt. Det finns alltid en risk med förändring på ett eller annat sätt. Vi hade en ganska tydlig plan om hur stor trupp vi ville ha, hur den skulle se och vilka risker vi kunde ta. Nu lyckades det ju också, och då visar det väl sig att vi hade rätt också.

MFF är nu uppe i 19 SM-guld, vilket gör klubben till "mesta mästare". Någon mättnad finns inte hos skåningarna, menar Carlnén.

– Absolut inte. Det här är ett mål och det är också ett medel för att lättare ta sig in i ett Europaspel. Vill vi hela tiden bli bättre, säger han.

Europaspel en viktig faktor

Malmö FF nådde Champions League-gruppspelet säsongerna 2013 och 2014, samt även Europa League 2011. Europaspel är nyckeln för att andra klubbar ska komma ikapp MFF, anser klubbens vd.

– Vi hade inga klubbar i gruppspel i Europa i år. Vi måste få svenska lag kontinuerligt i gruppspel minst till Europa League. Det är kanske det som är mest realistiskt. Då kommer förutsättningarna att ändras för flera klubbar. Då kanske man också får en bättre ekonomi och kan utveckla en stabil organisation, säger Niclas Carlnén.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset