Bilden tagen efter en skottlossning i Vivalla 2014. Arkivbild
Bilden tagen efter en skottlossning i Vivalla 2014. Arkivbild

Problemområdet Vivalla i Örebro har fungerat som testpilot när myndigheterna sökt vägar för att bättre komma åt grov organiserad brottslighet på lokal nivå.– Man har gjort det väldigt mycket svårare för de kriminella att verka, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Tidigare låg fokus på nationell nivå där tolv myndigheter med gemensamma krafter fokuserade på att få ett visst antal grova organiserade brottslingar bakom lås och bom, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

Nu har de samverkande myndigheterna slagit ihop sina huvuden för att identifiera var man ska lägga fokus i de 14 områden som av Polismyndigheten klassats som särskilt utsatta. Först ut i satsningen är Vivalla i Örebro, ett område känt bland annat för sina IS-resenärer.

– Vi har varit framgångsrika i många avseenden. Vi har förhindrat vapen att komma ut på marknaden, vi har fått stopp på illegal näringsverksamhet, vi har förhindrat människor att åka till Syrien för att strida och vi har förhindrat finansiering av sådana resor, säger Dan Eliasson till TT.

På bred front

Exakt hur myndigheterna ska samverka i de 14 områdena är inte klart än. I en första delrapport beskrivs arbetet som att man lägger rälsen medan tåget rullar. Arbetet påbörjades efter ett regeringsuppdrag i december 2015.

– Man går inte bara in för att lagföra utan också för att slå mot pengarna i form av bidrag eller intäkter från svartklubbar, säger Anders Ygeman (S) till TT efter att ha fått en muntlig dragning med mer information än den som ges i rapporten.

Men genom att samarbeta kan myndigheterna också uppmärksamma varandra på mindre allvarliga regelbrott. Om nattklubben verkar fiffla med skatten och ägaren går på bidrag kan det också vara läge för räddningstjänsten att kolla om stället har ordentliga utrymningsvägar och kommunen kan kolla om avfallshanteringen sköts som den ska. Innan myndigheterna kommit så långt som att kunna bevisa grov brottslighet kan man göra verksamheten jobbigare, eller till och med omöjlig, att bedriva.

Förändring på sikt

Än så länge är det för tidigt att prata om exakt vad satsningen resulterat i. Flera av exemplen gäller pågående utredningar där man ännu inte vet vad slutresultatet blir i form av vapenbeslag, pengar eller utdömda fängelsestraff.

Dan Eliasson beskriver det som att när statens samlade repressiva maskin sätts in så kommer det att bli skillnad i de särskilt utsatta områdena, även om det inte sker över en natt.

– Laglydiga boende kommer märka att det blir mindre kriminalitet undan för undan, säger han.

Men samarbetet mellan myndigheterna går också ut på att förebygga brottslighet och på att förhindra att brottslighet sker.

– Det handlar om att slå sönder strukturerna, säger Anders Ygeman som hittills är väldigt nöjd med hur myndigheterna lyckats flytta fokus för sin samverkan ner till lokal nivå.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset