Finalklara Peder Fredricson och All In.
Finalklara Peder Fredricson och All In.

En skicklig ryttare på en riktigt kapabel häst räcker inte alltid.Kemin måste stämma också, det finkänsliga samarbetet mellan häst och människa som det tar lång tid att bygga upp.På All In har Peder Fredricson, 44, inte haft en bättre chans att vinna sin första mästerskapstitel.

Den utbildade grafiske formgivaren som älskar att måla och plantera träd var ett av affischnamnen i svensk ridsport redan för 10-15 år sedan. En given mästerskapsryttare som tillsammans med Malin Baryard Johnsson kontrakterades av det världsomspännande företaget som säljer kläder.

I sitt första OS som hoppryttare (han var med i fälttävlan redan 1992) tog Peder Fredricson lagsilver och kom fyra individuellt med Magic Bengtsson i Aten 2004.

Långsiktig satsning

Men för som så gott som undantagslöst alla svenska ryttare kommer och går hästarna. Fredricson har aldrig saknat bra hästar, stöttad som han är av trogna sponsorer och samarbetspartners, men han saknade länge den där topphästen för att kunna konkurrera i den absoluta toppen igen.

Fredricson saknade även den riktiga glöden för att nå dit. Det fanns annat att pyssla med hemma på Grevlundagården nära Kivik, där han driver en rörelse tillsammans med frun Lisen Bratt Fredricson, meriterad landslagsryttare och med i London 2012.

Det var i den vevan, när både Lisen och brodern Jens red för Sverige, motivationen växte fram för en rejäl satsning inför Rio de Janeiro. Då behövde han en häst. Inte för dyr, men ändå med talang och möjlig kapacitet. En sådan alla vill hitta, men få gör.

Fanns något extra

– Det kändes som jag åkte runt i halva Europa. Vi hade en lång lista på olika hästar som jag skulle prova innan jag bestämde mig. Jag var vid flera tillfällen bland annat i Tyskland, Belgien, Holland och Frankrike, berättade Fredricson i en intervju med Dagens Nyheter.

All In, eller Allan som han kallas, fanns på listan.

– Jag hade sett honom under unghäst-VM, där han reds av belgaren Nicola Philippaerts, och tyckte mycket om det jag såg. Det räckte med ett språng, sedan visste jag att han var dubbelt så bra som alla andra. Det fanns något extra hos honom som man väldigt sällan känner.

– Jag visste att jag aldrig skulle klara av att någon annan köpte honom och behöva stå bredvid och se den här fantastiska hästen med en annan ryttare på ryggen. Så även om det lät en aning drastiskt när jag sade att jag skulle sluta rida var det så jag kände.

Avstod EM

Lugnt och metodiskt har All In utbildats, tränats och tävlats mot OS. När GP-segrarna kom förra året ansågs hästen färdig för EM men Fredricson avstod. Han ville följa sin plan.

Landslagsledaren Sylve Söderstrand:

– Hästen har så mycket nerv och är så vältränad. Peder har galopperat hästen i ridhuset och när det gått har han tagit ned den till stranden och galopperat. Han har verkligen tränat för att får upp kondition och mjölksyra på hästen.

Fredricson har tidigare beskrivit All In så här för TT:

– Om man ser honom när han inte hoppar, skulle man nog inte tro att det är en av Sveriges bästa hästar. Han ser ganska oansenlig ut, är ganska liten och inte så pampig. Han ser lite mer ut som en ridskolehäst, även när han rör sig, men när han hoppar har han precis de egenskaperna man vill ha hos en häst.

– Han är försiktig, han har kapacitet, han är modig, snabb, kan fokusera och han kan korta sig och länga sig. Han har det man vill ha.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset