Sedan 2017 är samkönade äktenskap tillåtna i omkring 25 länder efter att Tyskland, Malta och Australien beslutat att göra det lagligt.
Sedan 2017 är samkönade äktenskap tillåtna i omkring 25 länder efter att Tyskland, Malta och Australien beslutat att göra det lagligt.

I dag är det alla hjärtans dag, en dag präglad av firande av traditionell tvåsamhet. RFSU:s sexualupplysare Pelle Ullholm vill slå ett slag för att uppmärksamma framsteg för andra typer av kärlek, relationer och identiteter.

Metro Sex & Liv görs i samarbete med RFSU

För många är alla ­hjärtans dag en dag för att oproblematiskt fira kärleken medelst blommor och choklad. Och för de som lever innanför normen är det lätt att glömma att långt ifrån alla typer av sexuella preferenser, relationer och könsidentiteter haft samma rättigheter och möjligheter att finnas. Häng med på en tänkvärd tidsresa genom hbtq-­historien:

1944: Det är inte längre förbjudet att ha sex med någon av samma kön. Gränsen för att ha sex med någon av samma kön höjs dock till 18 år. Det är ändrat nu.

1973: Riksdagen slår fast att »homosexuell sam­levnad är från samhällets synvinkel en fullt acceptabel samlevnadsform«.

1979: Socialstyrelsen ­slutar att klassa homo­sexualitet som en sjukdom.

1987: En lag som förbjuder diskriminering, förtal och förolämpningar av homosexuella införs.

LÄS MER: Fem tips till lärare som ska prata sex och relationer i skolan

1995: Homosexuella får rätt att registrera partnerskap. Partnerskapet påminner om ett äktenskap, men har inte samma rättigheter eller symbolvärde.

2003: Tack vare partnerskapslagen kan samkönade par nu ansöka om adoption.

2005: Förföljelse på grund av sexuell läggning och kön blir skäl för att kunna söka asyl i Sverige.

2009: Den första maj blir äktenskapet könsneutralt i Sverige. I och med det behöver olikkönade gifta par inte längre skilja sig om den ena vill ändra juridiskt kön. Fram tills nu hade det varit ett krav att alla som ville ändra juridiskt kön skulle vara ogifta. I oktober samma år godkänner Svenska kyrkan att homosexuella får gifta sig i kyrkan.

2013: Steriliseringslagen för transsexuella avskaffas. Innan dess hade personer som ville korrigera sitt kön varit tvungna att vara eller bli sterila. Lagen hade gällt i Sverige sedan 1972.

2016: Det första svenska samkönade paret godkänns för internationell adoption. Tidigare hade de samkönade par som fått adoptera haft koppling till adoptionslandet.

2017: Samkönade äkten­skap är nu tillåtet i om-kring 25 länder världen över efter att Tyskland, Malta och Australien beslutat att göra det lagligt.

I dag: Länder som Indien, Nepal, Pakistan, Australien, Nya Zeeland, Syd­afrika och Tyskland har system som tillämpar tre juridiska kön.

LÄS MER: Sexualitet bortom heder, bojor och begränsningar

Det här är förstås en dag som vilar på kommersiella intressen men att kalla en dag »alla hjärtans dag« betyder ändå något. Personer utanför de dominerande normerna kring kön och sexuella preferenser blir utsatta för minoritetsstress året runt.

De som lever i flersamma relationer väntar fortfarande på fler lagändringar. Men de framsteg som ändå gjorts, många gånger tack vare RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, är värda att fira.

För framsteg gör att vi orkar att ta nästa steg. En dag kanske alla hjärtans dag faktiskt blir en dag för allas hjärtan.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset