Den som älskar kaffe riskerar i framtiden att få slänga sig med uttrycket ”det var bättre förr”. Klimatförändringar kan nämligen drabba kaffeplantager och få dem att krympa.

Etiopien är Afrikas största exportör av kaffe och landet där den högkvalitativa Arabica bönan produceras. Nu hotas regionen av miljöförändringar, enligt en rapport som Nature Plants publicerade under måndagen.

Den globala kaffekonsumtionen är, för tredje året i rad, större än produktionen. Hittills har kaffebristen hindrats genom att exportörerna använt sig av redan befintliga kaffelager, men nu riskerar även lagerna att ta slut, skriver brittiska BBC.

LÄR MER: Test: Ekologiskt kaffe innehåller gifter

Det finns med andra ord fog för oro både för kaffeproducenter och kaffedrickare. I vissa områden har höjd temperatur redan försämrat kvaliteten på kaffebönorna och den globala kaffeindustrin hotas på lång sikt av även av sjukdomar, pester, dispyter om mark och brist på arbetskraft.

”I Etiopien och över hela världen kommer det att finnas mindre kaffe om vi inte gör något. Det kommer troligtvis att smaka sämre och kosta mer”, säger kaffeforskaren och en av författarna till rapporten, Aaron Davis, till BBC.

I värsta fall, om temperaturen höjs med fyra grader, beräknas kaffeproduktionen att minska med hela 60 procent fram till år 2070, enligt rapporten.

LÄS MER: Ditt val av kaffe kan göra skillnad för miljontals människor

”Det logiska resultatet av detta är att priser kommer att behöva höjas, särskilt på det mest kvalitativa kaffet som är mest hotat”, säger doktor Tim Schilling på World Coffee Research institute till BBC.

I bästa fall, om växthusgasutsläppen minskar och kaffeproduktionen hanteras annorlunda, kan kaffeproduktionen utökas och bli större än den är i dag. För att det ska ske krävs en omlokalisering av kaffeodlingar, ett bättre skogsskydd och omplantering. Det skulle också säkra framtiden för de 15 miljoner etiopier som jobbar inom kaffeindustrin i landet.

LÄS MER: Drick kaffe – behåll ståndet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset