Michael Isaksson på Kuka Nordic AB utbildar personer i robothantering. – Gränssnittet är väldigt lätthanterligt, säger han om dagens industrirobotar.
Michael Isaksson på Kuka Nordic AB utbildar personer i robothantering. – Gränssnittet är väldigt lätthanterligt, säger han om dagens industrirobotar.

Snart tar de hand om våra gamla. Robotarna blir allt mer mänskliga.

Roliga robotar
    Flera sorters robotdjur, som hunden Aibo, har tillverkats och sålts, främst i Japan. Likheten med husdjur gör det lättare att acceptera och tycka om robotarna.

    I Europa finns roboten Nao, som liknar ett barn.

Roliga robotar
    Flera sorters robotdjur, som hunden Aibo, har tillverkats och sålts, främst i Japan. Likheten med husdjur gör det lättare att acceptera och tycka om robotarna.

    I Europa finns roboten Nao, som liknar ett barn.

 De tar allt mer plats bredvid människor i industribranschen.  Robotar är kolleger.  ”I dag  samverkar människa och maskin”.

Nu får industriarbetarna nya kolleger: robotarna.
Från att ha varit klumpiga maskiner går industrirobotarna nu mot en mer förfinad sensorteknik som ska kunna paketera saker på ett löpande band eller kanske lägga mat i matlådor för att slippa den mänskliga bakteriefaktorn.

Medan bilindustrin hittills har varit den största användaren av industrirobotar spår nu experter att livsmedelsindustrin kommer starkt inom robotanvändningen. Dagens livsmedelsindustri går allt mer mot ökade kvalitetskrav och allt färre men större anläggningar.

Gemensamt för alla industrirobotar är att de är lätta att programmera. De ska göra samma saker hela tiden och behöver inte vara särskilt smarta, men tekniken går snabbt framåt.

Michael Isaksson på företaget Kuka Nordic AB i Göteborg utbildar personer i robothantering och programmering. Att lära sig hantera och programmera en modern robot tar ungefär åtta dagar.
– Man behöver alltså inte ha någon högskoleutbildning för att hantera en industrirobot, gränssnittet är väldigt lätthanterligt i dag, säger han.

Kukas robotar används mycket inom sjukvården, där man i framtiden räknar med att robotar gör det faktiska ingreppet efter det att kirurgen har utfört en virtuell operation på en 3 D-modell av patienten. Redan nu finns det robotar som kan styras och operera över internet och robotar i cancervården kan hjälpa till att strålbehandla en tumör på ett långt mer exakt sätt än en människa kan. Men tekniken är kostsam och det kommer att dröja innan medicinrobotarna är standard i hela världen.

Rädslan att robotar ska konkurrera ut människan är obefogad, enligt Michael Isaksson.
– Det ligger långt borta, i dag samverkar människa och maskin. Ofta kommer robotarna in och tar hand om farliga eller slitsamma saker och ofta växer företag med en robot och kan anställa fler, säger han.

Men faktum är att svensk robotproduktion håller på att halka efter övriga världen, speciellt Japan som ligger långt framme.
– Forskningsmässigt gör vi bra ifrån oss, men problemet är att få stora företag vill investera i nya innovationer och få ut robotiken till vanliga människor. Efter Electrolux satsning på Trilobite, den runda röda dammsugaren, har det inte kommit så mycket mer. Vi ser några mindre start-ups men där måste vi bli ännu bättre, säger Danica Kragic, professor i robotik vid KTH i Stockholm.

 Michael Isaksson

Ålder: 49 år
    Bor: Göteborg
    Titel: Utbildare på robothantering/programmering
 

FRAMTIDENS ROBOTAR BLIR ÄNNU MER "MÄNSKLIGA" – TAR HAND OM ÄLDRE

Hjälpredor
    Just nu forskar ett team i Danmark på självlärande robotar som skulle kunna bli hjälpredor på jobbet och exempelvis hämta kaffe. Systemet heter LWR, light weight robot, och har sensorer som gör att den interagerar med människan och kan anpassa sig till verkligheten.

    Robot med sinnen
    Nya robottekniken i dag ger robotarna sinnen. De kan känna fysisk närvaro, höra, se, känna dofter och med ultraljudsteknik flytta sig om de står i vägen. I Japan ska till exempel robotar i framtiden ta hand om gamlingar i äldrevården. Det kommer inte att finnas nog med ung vårdpersonal. En sådan robot kostar i dag 1 miljon kronor att tillverka, men spås bli billigare bara om 20 år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset