"En mästare på att blicka in i vårt inre med stilistisk fingertoppskänsla, satirisk svärta och ett introspektivt förstoringsglas som passas vidare till åskådaren under filmernas lopp", lyder delar av motiveringen till att den franske regissören François Ozon tilldelas Visionary Award på Stockholms internationella filmfestival i november. Arkivbild.
"En mästare på att blicka in i vårt inre med stilistisk fingertoppskänsla, satirisk svärta och ett introspektivt förstoringsglas som passas vidare till åskådaren under filmernas lopp", lyder delar av motiveringen till att den franske regissören François Ozon tilldelas Visionary Award på Stockholms internationella filmfestival i november. Arkivbild.

Tema identitet, stadsvandring med Mark Cousins och Visionary Award till den franske filmskaparen François Ozon. Det var några av nyheterna när Stockholms filmfestival presenterade sitt program på tisdagsförmiddagen.

François Ozon ("Åtta kvinnor", "Under sanden") tilldelas Stockholms filmfestivals Visionary Award, meddelade festivalchefen Git Scheynius när festivalen höll presskonferens i samband med sitt programsläpp på tisdagen.

Ozon kommer till festivalen i november med sin senaste film "Frantz", och var en av de nya gäster som presenterades. Ytterligare namn på festivalen blir bland andra den rumänske regissören Cristian Mungiu, Anne Fontaine och Mark Cousins. Den senare kommer till festivalen med långfilmsdebuten "Stockholm my love", med Neneh Cherry i huvudrollen, men kommer dessutom att visa sina favoritplatser i Stockholm under en arrangerad stadsvandring.

Tom Ford tävlar

I vanlig ordning har festivalen samlat flera av de filmer som under året har setts på världens tyngre filmfestivaler. Bland titlarna som tävlar om festivalens pris Bronshästen finns Tom Fords "Nocturnal animals", Kenneth Lonergans "Manchester by the sea" och, som tidigare meddelats, Nate Parkers "The birth of a nation".

Andra titlar i årets program är Andrea Arnolds "American honey", med "Borg"-aktuelle Shia LaBeouf i en av rollerna, svenske Kasper Collins kritikerrosade dokumentär "I called him Morgan", Paul Verhoevens "Elle", Park Chan-Wooks "The handmaiden" och Garth Davis "Lion".

Årets festivaltema är identitet, vilket avspeglas genom tio filmer i sektionen Spotlight.

– Det är ett slags förlängning av vårt tidigare tema migration. Just nu ser vi flyktingströmmar och vi har massor av människor som måste hitta en identitet i tillvaron. Där hoppas vi att filmerna delvis kan hjälpa till med, säger Git Scheynius.

Coppola träffar studenter

Som tidigare har meddelats öppnar festivalen med "Jag, Daniel Blake" i närvaro av regissören Ken Loach, och hedrar Francis Ford Coppola med Stockholm Lifetime Achievement Award. Coppola kommer under sitt första svenska besök att passa på att möta några registudenter från Stockholms dramatiska högskola.

– Coppolas program är väldigt tajt, men det här lyckades vi peta in, vilket är väldigt roligt. Att han gör det tror jag handlar om att Coppola är 77 år nu och han är ju en mentor för den unga generationen, säger Git Scheynius.

Stockholms filmfestival hålls den 9–20 november.

Universal Pictures International
Andrea Arnolds "American honey", med Riley Keough och Shia LaBeouf i rollerna, visas på Stockholms filmfestival i november. Pressbild.
Merrick Morton
Tom Fords "Nocturnal animals", med Jake Gyllenhaal och Amy Adams i huvudrollerna, är en av filmerna som tävlar om Bronshästen på Stockholms filmfestival. Pressbild.
Jahi Chikwendiu
Nate Parkers Sundancevinnare "The birth of a nation" är en av filmerna i tävlan på årets Stockholm filmfestival. Pressbild.
Photo Credit: Jan Thijs
"Vi har valt filmer utifrån ett skådespelarperspektiv där rollprestationerna är utmärkande. Det är något publiken är intresserad av, så det är en iscensättning som blir spännande", säger festivalchefen Git Scheynius om den nyinstiftade sektionen Icons, där bland annat Denis Villeneuves "Arrival", med Amy Adams i huvudrollen, visas. Pressbild.
Scanbox Entertainment
"Identitet har debatterats flitigt den senaste tiden, men har också varit extremt närvarande tematiskt i filmer från hela världen som vi har sett i år", säger festivalens programchef George Ivanov om årets tema, som lyfts i filmsektionen Spotlight. Där visas bland annat Garth Davis "Lion". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset