Frankrike firar Kylian Mbappés 4-1-mål.
Frankrike firar Kylian Mbappés 4-1-mål.

Frankrike är världsmästare för andra gången efter finalseger mot Kroatien. Finalen var en händelserik match som bjöd på allt från historiska mål till publikskandaler.

Frankrike är världsmästare i fotboll 2018.

Detta står klart efter finalseger mot Kroatien med 4-2.

VM-finalen skulle bli en dramatisk sådan, och bjöd på allt från mål från 19-årige supertalangen Kylian Mbappé till målvaktstavlor och publikskandaler.

Självmål inledde

Frankrike tog ledningen i den 20:e matchminuten efter självmål av Kroatiens Mario Mandzukic som skulle rensa bort en frispark, men i stället olyckligt nickskarvade bollen i eget mål.

Kroatien började dock inte hänga med huvudena för det, utan kvitterade bara minuterna senare efter att Ivan Pericic dunkat in 1-1.

Dramatiken ökade i den 35:e minuten då en handssituation i straffområdet tvingade ut domare Nestor Pitana i VAR-rummet för kontroll.

Frankrike fick en straff, säkert förvaltad av Antoine Griezmann som placerade in ledningsmålet. 2-1.

Publikskandal – matchen pausades

Skandalscener bröt ut när fyra åskådare plötsligt stormade planen när Kroatien hade en hyfsad kontringsmöjlighet. Matchen avbröts tillfälligt, men återtogs så fort personerna förts bort av säkerhetsvakter.

Enligt nyhetsbyrån AP har den ryska aktivistgruppen Pussy Riot tagit på sig planstormningen.

Historisk målskytt

Paul Pogba utökade till 3-1 i 60:e minuten. Fem minuter senare slog supertalangen Kylian Mpappé till och utökade till 4-1 efter ett klassmål från distans. 19-åringen skriver där med historia, och blir den näst yngste fotbollsspelaren någonsin att göra mål i en VM-final.

Men precis när Frankrikes VM-guld såg ut att vara säkrat bjöds Kroatien in i matchen igen efter ett gratismål. Franske målvakten Hugo Lloris bjöd på en supertavla när han försökte finta bort Mandzukic i eget straffområde. Den senare petade snöpligt in bollen, och Kroatien var plötsligt med i matchen igen. 4-2.

Närmare än så kom dock aldrig Kroatien, och efter 95 minuter kunde fransmännen fira in sitt andra VM-guld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset