Polisen bevakar efter att en lastbil kört in i en folksamling i Nice. 
Polisen bevakar efter att en lastbil kört in i en folksamling i Nice. 

Efter terrordådet i Paris utlyste Frankrike undantagstillstånd. Den 26 juli skulle det ha upphävts men efter attacken i Nice har landets regering utlyst fortsatt undantagstillstånd. Men vad innebär det egentligen. Metro reder ut begreppet.

Frankrike införde undantagstillstånd efter de fruktansvärda terrorattentaten i Paris fredagen den 13 november. Den 26 juli skulle undantagstillståndet ha upphävts men efter attacken i Nice blir undantagstillståndet nu förlängt. Men vad innebär det egentligen? Metro har talat med en jurist som reder ut begreppet.

– Undantagstillstånd är något som är väldigt sällsynt i våra dagar, när man pratar om det i dag så vet man knappt vad det innebär, säger juristen Claes-Mikael Jonsson, expert på bland annat EU-rätt.

– De lagar och bestämmelser som normalt gäller i ett rättssamhälle åsidosätt, men i praktiken är det inte helt uppenbart vad det innebär.

► Minst 80 döda – det här vet vi om dådet i Nice

Undantagstillstånd kan kort sammanfattas som ett samhälles svar på en attack, vilket är precis vad som har hänt i Frankrike. Det innebär bland annat att polis och militär får utökade befogenheter. Man kan komma att införa utegångsförbud och inskränka människor integritet på ett sätt som annars kanske inte skulle varit lagligt.

– Man kan stoppa folk på gatan och förhöra dem utan att behöva ange närmare anledning till det, för att de pratar ett visst språk och har en viss hudfärg till exempel, säger Claes-Mikael Jonsson.


► Isabelle, 20, såg lastbilens vansinnesfärd

– När det utbryter oro i samhället så gör man sådana saker, då kan man inte ta samma hänsyn och visa samma respekt till en individs rätt till integritet.

I praktiken skulle det också kunna innebära att människor häktas och hålls fängslade på lösa grunder om man misstänker att de kan ha kopplingar till våldsdåden. Ett exempel på när undantagstillstånd har missbrukats är när Nazityskland påstod att landet var i nöd och utlyste undantagstillstånd. Makedonien och Ungern utlyste undantagstillstånd så sent som i augusti och september för att hindra flyktingar från att ta sig in i länderna olagligen.

►LÄS MER: Experten: "Attackerna är logiska"

LO

Claes-Mikael Jonsson, jurist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset