Fransmän kan få en lag som förbjuder anställda att kolla jobbmejlen utanför arbetstid.
Fransmän kan få en lag som förbjuder anställda att kolla jobbmejlen utanför arbetstid.

En ny lag kan vara på gång i Frankrike som ska förbjuda anställda att svara på jobbmejl när de är lediga. ”Alla studier visar att det finns mer jobbrelaterad stress i dag än tidigare”, säger parlamentsledamoten Benoit Hamon till BBC.

Enligt lagförslaget ska företag som har mer än 50 anställda dra upp riktlinjer för hur de anställda ska bete sig och vilka tider de ska arbeta på. Men framförallt när anställda inte ska kolla sina mejl, rapporterar BBC.

LÄS MER: Sex tecken på att du är utarbetad – och vad du gör åt det 

Förslaget har fått en del kritik mot att staten går in och styr och snokar hur företagare ska sköta sina verksamheter. Men den franska staten har stått på sig och menar att det är ett växande internationellt problem. 

– Anställda går fysiskt från sina jobb, men de lämnar inte sina jobb. De fortsätter att sitta ihop, som ett elektroniskt koppel - som en hund. Sms:en, meddelandena, mejlen, de koloniserar livet för individen tills han eller hon bryter ihop, säger parlamentsledamoten för socialistpartiet, Benoit Hamon till BBC.

Avsnittet om att låta anställda koppla ner digitalt är för övrigt den enda delen i lagförslaget som gäller en helt ny arbetsrätt som fransmännen uppskattat på bred front. De andra förslagen, framförallt att det ska bli lättare för arbetsgivare att säga upp personal i sämre tider, har orsakat protester runt om i landet. 

LÄS MER: Franrike debatterar omstridd lag 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Jobb