Ett barn i ett flyktingläger i Nigeria får vaccin mot polio. Arkivbild.
Ett barn i ett flyktingläger i Nigeria får vaccin mot polio. Arkivbild.

Det är stor skillnad mellan världens befolkning när det gäller förtroendet för vaccin.Mest skeptiska är franska invånare, visar en ny studie

I studien, som presenterats i EBioMedicine, har 66 000 personer tillfrågats i 67 länder om synen på vaccin. På frågan om de håller med om att vaccin är säkert höll 41 procent av frasmännen inte med om påståendet, att jämföra med 12 procent som är det globala genomsnittet.

I övriga Europa var misstron också stor i Bosnien-Hercegovina, Ryssland, Ukraina, Grekland, Armenien och Slovenien.

På andra sidan av skalan hamnade Bangladesh, där bara 0,2 procent av de tillfrågade visade en liknande misstro. Även i Sverige är förtroendet för vaccin högt, globalt sett.

Det allmänna förtroendet för vaccin är en viktig fråga för global hälsa, eftersom misstro innebär att färre tar viktiga vaccin, vilket riskerar utbrott av allvarliga sjukdomar.

– Det är viktigt för världshälsan att vi regelbundet undersöker attityder kring vaccin så att vi snabbt kan identifiera länder där förtroendet sjunker. Det ger oss den bästa chansen att förhindra möjliga sjukdomsutbrott, säger Heidi Larson vid vaccinförtroendeprogrammet vid London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset