Janne Andersson har sin startelva klar inför debuten som förbundskapten.
Janne Andersson har sin startelva klar inför debuten som förbundskapten.

Tankarna har landat, beslutet är taget. Janne Andersson vet vilka elva spelare han släpper ut till VM-kvalet mot Nederländerna.Skrällar?En hel del pekar mot ett mittfält med både Alexander Fransson och Marcus Rohdén.

Under sin tid som tränare i IFK Norrköping var Andersson aldrig rädd för ge unga eller i sammanhanget oerfarna spelare chansen.

Det kan tala för att han litar på Fransson som central mittfältare och tar in Rohdén på Jimmy Durmaz bekostnad.

Andersson var på måndagens presskonferens noga med att inte yppa något om sitt val, men påpekade att hans första landslagselva fått ta tid att växa fram.

– Jag brukar inte ta ut en startelva förrän jag behöver göra det, om den inte är fullständigt självklar. I det här fallet var det inte självklart. Men i takt med träningarna och hur vi har jobbat har det klarnat. Efterhand trillar det på plats, när man ser mönster. Man ser och känner saker och ting och det växer ju närmare match man kommer.

Släpper laget sent

Spelarna informeras om startelvan under måndagskvällen, först runt 19.30 på matchdagen blir den offentlig. Därmed är det fritt fram för spekulationer.

Robin Olsen i mål och en fyrbacklinje med Mikael Lustig och Oscar Wendt vid sidan av Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf låter som ett troligt försvar.

I Albin Ekdals frånvaro lär Oscar Hiljemark kliva in centralt på mittfältet med Fransson, som testades av Erik Hamrén på årets vinterturné. Flera spelare har under veckan varit imponerade av 22-åringens prestationer på träningarna.

– Han är en spelare som är ödmjuk och väldigt osjälvisk, lite för osjälvisk ibland. Jag vill att han ska ta för sig ännu mer. Han är en sån spelare att om man puttar på dem tar de steg, säger Andersson.

Vill ha löpstyrka

Den nye förbundskaptenen uppskattar löpstarka, hårt arbetande yttermittfältare med både defensiva och offensiva kvalitéer.

Det kan tala för Rohdén.

– Jag gillar spelartypen, en tvåvägsspelare som alltid jobbar oerhört hårt. Han är duktig på att kliva in. En del konstgrässpelare, om vi generaliserar, kan ha svårt att ha det där riktiga bettet i presspelet och hamnar lite på halvdistans ibland. Jag tyckte att han var bra i Elfsborg och det är därför han är med här.

Emil Forsberg, till vänster, kan vara den ende mittfältaren kvar sedan Hamréns EM-lag. Men Andersson hoppas på en vassare Forsberg än i Frankrike.

– Av Emil vill jag se det jag såg mesta delen av kvalet. Jag kan hålla med om att han inte fick till det riktigt i EM, sett till vad han kan. Han är kvick, duktig på att hitta ytor, har ett bra skott. Det är bra, avgörande egenskaper. Han är ett viktigt vapen för oss i anfallsspelet och det är viktigt att han kommer med rätt i spelet, säger Andersson.

Och vilka leder anfallet i den första landskampen efter eran Zlatan Ibrahimovic? Marcus Berg, som precis blivit pappa, bör vara en av de två. John Guidetti, som ska bli pappa vilken dag som helst, är en möjlig partner. Gissningsvis står det mellan Guidetti och Emir Kujovic, men Sanna Dahlström, Guidettis höggravida flickvän, kan ha större inflytande på laguttagningen än Janne Andersson.

– John Guidetti är i väntans tider. Vi får se hur det utvecklar sig, säger förbundskaptenen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset