Peder Fredricson på All In.
Peder Fredricson på All In.

Peder Fredricson och All In har allt som krävs för att hoppa om OS-medaljerna i den individuella finalen.– Han har jättestora möjligheter om han fortsätter på det här sättet, säger landslagsledaren Sylve Söderstrand.

Inte en rivning på tre omgångar, men väl ett futtigt tidsfel när Sverige kom delad sjua med Nederländerna i onsdagens lagfinal. Det är Fredricsons OS-facit hittills.

Bara kanadensaren Eric Lamaze har imponerat mer individuellt.

Fredricson slösar beröm över All In.

– I dag var han inte svår. Nu är det inget flyktbeteende hos honom. Nu hade han nytta av allt det som varit problematiskt förut. När det verkligen gäller har han nytta av sin reaktionsförmåga och sin explosivitet. Han har slappnat av och är avspänd, säger han.

Förväntningarna växer

Ekipagets prestationer får de svenska förväntningarna att växa inför de två finalomgångarna i Deodoro på fredag. Där får Fredricson sällskap av Henrik von Eckermann på Yajamila. Men det är den grafiske formgivaren från Österlen som – sett till vad han och All In visat hittills – har den verkliga kapaciteten att utmana om medaljerna.

– För min del blir det svårt, säger von Eckermann som tror att Yajamila kan få problem med att orka två tuffa omgångar till.

Hästen kroknade i hettan i lagfinalen och drog på sig två rivningar i slutet. Ändå går von Eckermann in i finalen med precis samma utgångsläge som Fredricson eftersom alla 35 ekipage börjar om från noll.

Det gillar han.

Fredricson hade helst sett att samma regler gällde som vid ett EM, men fäster ingen större vikt vid tävlingsupplägget i OS.

– Just den här gången kanske det inte är så bra för min del, men det är som det är. Nu är jag på OS och det är de reglerna som gäller. Det är ingenting som jag kan eller vill lägga någon energi på, säger Fredricson.

"Så jädra fokuserad"

Ett uttalande som avslöjar att hans fokus är helt på prestationen, något Sylve Söderstrand också noterat, mer än någonsin tidigare.

– Jag är så imponerad av hans fokus, hans totala avskärmning från allt annat runt om. Han är så jädra fokuserad. Det känns som om det skulle kunna landa en bomb och han skulle inte bry sig, säger Söderstrand och berättar att Fredricson är en av flera ryttare som tagit hjälp av Henrik Gustafsson, prestationspsykolog hos Sveriges olympiska kommitté.

Som du sett Peder nu har du inte sett honom tidigare?

– Nej, säger Söderstrand.

Matchats metodiskt

Fredricson köpte All in för tre år sedan och har långsamt och metodiskt matchat valacken mot OS. Han valde att avstå EM förra året trots att hästen redan då var konkurrensduglig på högsta internationella nivå.

Har det varit den utveckling du hoppades på när du köpte honom?

– Nja, jag kunde inte drömma om att det skulle bli en sån här utveckling. Man köper många hästar som man tror på, men det är inte alla som går en spikrak kurva uppåt, som han har gjort sedan första dagen.

– Det är en fantastisk känsla att vara på ett mästerskap med en sån här häst.

Och roligare kan det bli.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset