Fredrik Birging är på plats i Rix FM-studion och sänder från och med i dag Metronyheter. I bakgrunden Titti Schultz, Roger Nordin och Gert Fylking som sänder ”Rix Morronzoo”.
Fredrik Birging är på plats i Rix FM-studion och sänder från och med i dag Metronyheter. I bakgrunden Titti Schultz, Roger Nordin och Gert Fylking som sänder ”Rix Morronzoo”.

SÄNDNING. Nu blir det radio av Metro. I dag är det premiär för ”Nyheter från Metro” i Rix FM, Lugna Favoriter och Svenska Favoriter. Ansvarig för nyhetssändningarna är tv-profilen Fredrik Birging, som också gör comeback som nyhetsuppläsare.
”Nyheter från Metro”?

Ska du sitta och läsa högt ur tidningen?
– Nej, haha. Det är inte tanken. En tidning är ju färdig när den kommer ut. Men vi ska försöka överföra Metro till ljud. Vi kommer att jobba fortlöpande med nyheter, uppdatera dem hela tiden och vara så aktuella som möjligt.

Hur kommer Metro för öronen att låta då?
– Det handlar om att vara kort, koncis och korrekt, men ändå med ett personligt tilltal. Det är ett ansvar att förvalta Metros image – Sveriges största dagstidning – på det här sättet.

Nu får du din största publik. MTG Radio lockar ju runt 2,5 miljoner lyssnare i veckan.
– Ja, det lär ju bli så, och det är oerhört stimulerande. Jag har ju inte fått betalt för att göra radio förut.

Har du betalat för det tidigare?
– Nä, haha. Men jag har suttit med i radioprogram och upptäckt hur häftigt det är med ett så otroligt snabbt medium. Det ska bli väldigt spännande. I ”Nyheter från Metro” har vi två minuter och ska då ge lyssnarna en så heltäckande bild som möjligt av det senaste som hänt.

Hur mycket hinner man med på den tiden?
– Det blir fem sex nyheter, om det inte är något särskilt som dominerar. Det här är kortare och rappare än saker och ting jag gjort tidigare. Vi kommer också att dyka upp i de övriga programmen om det händer dramatiska saker som man behöver uppdatera folk om.

När du jobbade för ”TV 3 Direkt” utnämndes du till Sveriges bisarraste person av Aftonbladet.
– Det var en intressant utmärkelse. Jag känner mig inte särskilt bisarr, haha. Det var för att Fredrik Virtanen såg mig som en symbol för ”TV 3 Direkt”. Och det lustiga är att han jobbade på en tidning som stod för samma slags tablo­ida nyhetsvärdering.
– Livets glädjeämnen och humorinslag är också viktiga att lyfta fram. Det är ju inte alltid säkert att den största nyheten är den viktigaste, alltså det som folk pratar om.

Så i den meningen kommer du att fortsätta vara bisarr?
– Ja, själva nyhetsvärderingen kommer att vara mer strikt, men just när det gäller tilltalet kommer vi att försöka behålla känslan från det tabloida. Det ska vara berörande nyheter. Vår strävan är att lyssnarna omedelbart ska förstå varför vi berättar en nyhet. Om Riksbanken höjer eller sänker räntan är det viktigt att man berättar vad det får för konsekvenser för folk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset