James Hetfield i Metallica, och Fredrik Strage.
James Hetfield i Metallica, och Fredrik Strage.

Under dagen presenterades årets Polarpristagare. Vinnarna blev rockbandet Metallica samt grundaren av Afghanistan national institute of music, Dr. Ahmad Sarmast. "Slayer hade varit mer intressanta pristagare än Metallica", säger musikjournalisten Fredrik Strage.  

Polarpriset instiftades av Stig ”Stikkan” Anderson 1989. Första gången det delades ut var 1992, sedan dess har 52 pristagare – bland andra Bob Dylan, Patti Smith och Björk – fått äran att motta priset.

När priset nu delas ut för den 27 gången står det klart att metalbandet Metallica, tillsammans med den för stora massan okända Ahmad Sarmast, visionär ledare för The Afghanistan national institute of music, (Anim), tilldelas Polarpriset 2018.

Hårdrockslegendarerna Metallica får priset med motiveringen: ”Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut”.

LÄS MER: Metallica en av årets Polarpristagare

Metallica är i dag ett av världens största metalband. De har sålt över 110 miljoner album världen över och spelat på alla stora scener. 2009 valdes de in i ”Rock and roll hall of fame”. I och med priset kommer bandet in i det som många kallar ”musikens finrum”.

Bandets trummis, danska Lars Ulrich, säger i ett uttalande:

– Att få Polarpriset är fantastiskt och placerar oss i ett unikt sällskap. Det är en betydelsefull bekräftelse på allt som Metallica har gjort de senaste 35 åren. Samtidigt känns det som att vi är på topp och har många bra år framför oss.

Musikjournalisten Fredrik Strage är en av många röster som kommenterat årets pristagare. När Metro ringer upp honom ställer han sig frågande till om detta stärker Polarprisets rykte.

– Jag kan absolut tycka att Metallica är värda priset, men det är inte ett namn som stärker Polarprisets rykte internationellt. Om de har som ambition att vara ett Nobelpris för musik, som de verkar ha, är det inte ett bra val, säger han.

LÄS MER: Moshizi och Strage i Hall of Fame-juryn

Han fortsätter att dra jämförelser till Nobelpriset.

– Det är därför en författare som Elfriede Jelinek får Nobelpriset, men inte JK Rowling. Jag vill få en aha-upplevelse när vinnaren presenteras. Nu tänker de för mycket på uppmärksamheten, vinnarens kändisskap och huruvida pristagaren är benägen att komma till Stockholm för att ta emot priset, eller inte.

Vem tycker du borde ha fått Polarpriset 2018?

– Slayer hade varit mer intressanta pristagare än Metallica. De är ännu hårdare och svettigare, säger Fredrik Strage.

Årets andra pristagare, Dr. Ahmad Sarmast, fick priset för att ha skapat musik när befolkningen behövde det som mest. I Afghanistan rådde musikalisk tystnad mellan 1996-2001, på grund av det pågående inbördeskriget. ”2008 återvände Dr. Sarmast till Kabul, med livet som insats, för att starta upp och etablera det nationella musikinstitutet”, skriver Polarpriset i sin motivering.

– Jag är väldigt exalterad, ärad och privilegierad över att vara mottagare av Polarpriset tillsammans med ”Anim”, säger Dr. Sarmast i ett uttalande.

Om Polarpriset:

 

  • Instiftades 1989 av Stig “Stikkan” Anderson och delas ut för betydande insatser inom musiken och/eller musiklivet.
  • Juryn består av 12 ledamöter, bland andra representanter från Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP).
  • Det första priset delades ut 1992 till Paul McCartney och de baltiska staterna.
  • Första och hittills enda gången en svensk mottagit priset var 2016, då fick Max Martin priset för sina internationella framgångar.

 

 

Källa: Polarmusicprize.org

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik