Att gå på festival ska vara att hänga med gamla och nya kompisar i sitt camp. Att vakna i en mindre sjö för att det regnade in i tältet, skriver Fredrik Tideman, printchef på Metro.
Att gå på festival ska vara att hänga med gamla och nya kompisar i sitt camp. Att vakna i en mindre sjö för att det regnade in i tältet, skriver Fredrik Tideman, printchef på Metro.

I slutet av juni kommer jättefestivalen Lollapalooza till Stockholm, och häromdagen blev jag tyvärr varse festivalens olika biljettalternativ. Närmare bestämt de lite dyrare vip-alternativen, skriver Fredrik Tideman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I slutet av juni kommer jättefestivalen Lollapalooza till Stockholm, och häromdagen blev jag tyvärr varse festivalens olika biljettalternativ. Närmare bestämt de lite dyrare vip-alternativen. Ännu närmare bestämt biljettpaketet med det otroliga namnet THE PLATINUM EXPERIENCE.

Låt mig berätta om THE PLATINUM EXPERIENCE.

Betalar man den nätta summan på 20 000 kronor (ja, svenska) får man bland annat en golfbil som kör en mellan scenerna, tillgång till området längst framme vid scenen och en lounge där man kan sitta och se konserterna på tv. Gratis (haha) mat och dryck. Dessutom – och jag måste ta det här på engelska – “muscle melting massages and on site saloon”.

Jag vill egentligen inte vara en gubbe som hävdar att det var bättre förr. Men nu är jag det och nu gör jag det.

Om du vill ha muskelsmältande massage borde det vara ett spa du ska leta efter, inte en musikfestival.

De här vip-lösningarna som letat sig in på både festivaler och konserter är en epidemi.

Att gå på festival ska vara att hänga med gamla och nya kompisar i sitt camp. Att vakna i en mindre sjö för att det regnade in i tältet. Att upptäcka en massa nya band. Att missa bandet man verkligen ville se för att man var packad och sugen på langos. Att inte ha duschat på fyra dagar. Att komma hem med en av livets roligaste helger bakom sig.

Framför allt ska festivaler vara en plats där människor möts och delar en upplevelse. Alla har det lika kul och lika jävligt. De här vip-lösningarna som letat sig in på både festivaler och konserter är en epidemi. Priserna för att ens få stå längst fram på en konsert blir bara högre och högre.

När Iron Maiden och Metallica kommer hit och tar en tusenlapp för privilegiet att få uppleva energin längst fram sticker det i ögonen. Ska man förpassas till sittplatser längst bak om man inte har en fet plånbok? Blir man sugen på att starta ett eget band och bli nästa generations rockstjärna om man inte ens har råd att gå och se sitt favoritband?

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Jag skammades till att sluta äta kött

Det som jag tröstar mig i fallet Lollapalooza är att det står i svensk grundlag att det ska regna på festivaler. Och regnet som pissar ner när man försöker njuta av Lana del Reys spelning kommer att lägga lika stor sordin på stämningen oavsett om man står i vip-fållan eller bland pöbeln längre bak.

Fredrik Tideman, printchef på Metro

Plus: Dokumentären “Fyre: The greatest party that never happened” på Netflix rekommenderas för den som vill veta mer om vip-festivaler.

Minus: Januari, februari, mars.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset