På ett år har Fredrika Ek tagit sig till Thailand.
På ett år har Fredrika Ek tagit sig till Thailand.

Fredrika Ek, 24 år, ska cykla jorden runt för att samla in pengar till utsatta kvinnor. På ett år har hon kommit till södra Thailand. ”Jag har sett vidriga orättvisor och förtryck längs vägen”, säger hon.

Privat

Hon har tagit sig igenom 23 länder.

Privat

Den 24-åriga Sundsvallsbon påbörjade i mars förra året en resa runt jorden på sin cykel. Syftet var att samla in pengar till Action Aid för att se till att världens mest utsatta kvinnor och flickor får ett så bra liv som möjligt. Ett år in i resan har Fredrika Ek tagit sig igenom 23 länder och upplevt hur illa det är ställt.

– Efter att ha sett och ibland blivit en del av de vidriga orättvisor och förtryck som finns runt om i världen finns det ingenting jag hellre lägger min tid på än att försöka stötta de som jobbar för att göra den här världen bättre, säger hon till Metro.

Förutom att hjälpa utsatta kvinnor har Fredrika Ek alltid haft en dröm att av egen kraft ta sig jorden runt. Och hittills är hon inte besviken på äventyret.

– Jag hade höga förväntningar på resan innan avfärd, men de har överstigits många gånger om. Jag hade nog inte kunnat föreställa mig vad det här skulle innebära, säger hon.

Fredrika Ek har lämnat 23 länder och 2000 mil bakom sig och har upplevt Pamir-bergen i Tadzjikistan och den tibetanska högplatån i Kina. Men mötet med människor har lämnat ett minst lika stort avtryck.

LÄS MER: Ann vill inte bli för bekväm – cyklar jorden runt ensam

– Folket jag träffade i Iran och Uzbekistan har varit mina absoluta höjdpunkter. Det välkomnandet och den överväldigande gästvänlighet som jag fick dag in och dag ut i dessa länder är någonting som jag alltid kommer bära med mig, säger Fredrika Ek.

Tanken var att vara borta i två till tre år, men hon vet inte om hon känner sig klar med sitt äventyr redan då.

– För varje plats jag besöker kommer jag på tre nya som jag vill ta mig till.

Från Thailand ska Fredrika Ek cykla till Singapore för att sedan ta sig an Australien och Nya Zeeland och mot slutet av året flyger hon över till Sydamerikas sydspets.

– Var och när jag hamnar där lämnar jag öppet. En stor del av charmen med cykeln som redskap är friheten att kunna se var vinden tar mig, säger hon.

LÄS MER: Elever cyklar jorden runt på 80 dagar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om resor