Nu säljer Fredrik Stenberg sin hemmagjorda fläkt, uppbyggd av en kattfoderhink.
Nu säljer Fredrik Stenberg sin hemmagjorda fläkt, uppbyggd av en kattfoderhink.

När värmeböljan var som hetast och fläktbristen total, bestämde sig Fredrik Stenberg sig för att bygga en egen luftkonditionering. Nu säljer han den på Blocket. "Allt gjorde jag bara på måfå", säger han till Metro.

”Vad är en sänkning av temperaturen värd för dig idag?”, ställde sig Fredrik Stenberg, 39, frågande när han nu säljer sin hemmabyggda AC.

Luftkonditioneringen är uppbygd av en kattfoderhink som han i sin tur har monterat ihop med ett antal avloppsrör, en fläkt, lim och PET-flaskor. Resultatet? En kraftfull fläkt utan några som helst garantier, berättar han.

– När jag la pannan mot fläkten att det blev kallt, det var inte långt ifrån att få en brain freeze. Jag tror absolut att det har gjort resultat, säger innovatören till Metro.

LÄS MER: Nya bedragare utger sig för att vara Elgiganten – nu varnar polisen

Enligt honom är det en fråga om utbud och efterfrågan. Några fläktar fanns inte och köpa, och hans son var i behov av kyla i sin lägenhet.

 Idén grundar sig i att min son ringde och frågade om jag hade en fläkt. Han har nyss flyttat ihop med sin flickvän och har extremt varmt i sin lägenhet, fortsätter Stenberg.

Ingen vetenskaplig beräkning

Ge mig någon dag så ska jag fundera ut något, svarade Fredrik Stenberg sin son och började skrida till verket med en alternativ lösning, vilket Nerikes Allehanda var först med att rapportera om. 

– Jag har inte gjort någon vetenskaplig beräkning, allt gjorde jag bara på måfå. Konstruktionen att luft transporteras genom en vid öppning och trycks igenom en mindre öppning, gör att luften naturligt får en lägre temperatur. Det var min utgångspunkt.

LÄS MER: Läkarens tips: Så hanterar du den extrema värmeböljan

Att tjäna pengar på sitt bygge är det inte frågan om. I material kostade det lika mycket som han nu säljer den för, 1 495 kronor.

– Ambitionen är inte att sälja den egentligen. Min polare sa att jag skulle lägga ut den på Blocket och se vad som händer. Men jag vet inte om jag ska börja fundera om med tanke på all uppmärksamhet runt omkring.

Se hur luftkonditioneringen fungerar nedan.

Portabel Luftkonditionering AC from Fredrik on Vimeo.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om värmebölja