Efter lyckade försök förra året öppnas ännu fler vägar upp för fri hastighet.
Efter lyckade försök förra året öppnas ännu fler vägar upp för fri hastighet.

Tyska autobahn är ökänd som fartdårarnas väg, där fri fart råder. Hittills är landet relativt ensamt om en sådan lagstiftning, men i Australien öppnas fler vägar upp med samma koncept.

År 2014 öppnades 204 kilometer motorväg upp för fri hastighet i norra Australien, och efter vad man anser vara lyckade försök öppnas nu ytterligare 66 kilometer väg upp, skriver australiensiska ABC.

Enligt utvärderingar som har gjorts av den inledande testperioden höll 85 procent av förarna en hastighet på mellan 133-139 kilometer i timmen, vilket antyder att förare i regel anpassar hastigheten efter vägförhållanden.

LÄS MER: Australien vill tvinga pedofiler till kastrering

Men det finns också bevis på Youtube på att vissa passar på att testa sina motorer ordentligt. Bland annat finns en film som visar en bil som kör i 300 kilometer i timmen. Och hastigheten har som bekant stor betydelse för trafiksäkerheten.

– Jag brukar ibland skoja och säga att hastighetens betydelse för trafiksäkerheten är som vattnets betydelse för sjöfarten – det är helt avgörande, säger Lars Ekman, trafiksäkerhetsexpert på Trafikverket.

– Men det som begränsar högre hastigheter mest på motorvägen är inte säkerheten utan miljökonsekvenserna. Skillnaden är ganska liten på säkerhetssidan om du ökar från 110 till 120 kilometer i timmen eftersom det är så säkra vägar, men på miljösidan så har det stor effekt.

LÄS MER: Mats, 53, ska gå 2 000 mil – från Sverige till Australien

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset