De två nämndemän som valde at fria 26-åringen för våldtäkt, vägrar kommentera ärendet. Arkivbild.
De två nämndemän som valde at fria 26-åringen för våldtäkt, vägrar kommentera ärendet. Arkivbild.

Mannen friades för våldtäkt trots ett vittne, blodiga lakan och skador på kvinnan. Orsaken var att det inte var “som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, enligt Stockholms tingsrätt. Men nämndemännen som friade vägrar kommentera fallet.

Metro har i flera artiklar uppmärksammat att en 26-årig man friades för våldtäkt och misshandel av Stockholms tingsrätt. En av nämndemännen motiverade sitt friande beslut med “det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”.

En annan nämndeman menade att kvinnans ”berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten”.

Metro har under flera dagar försökt att nå de två nämndemännen, en av dem slängde på luren.

Domen har fått massiv kritik. Rättsexpert Sven-Erik Alhem har kallat den ”urusel”, och advokat Elisabeth Massi Fritz, som specialiserat sig på att försvara offer i sexmål, skriver i ett mejl: ” Ytterligare en friande dom som nämndemän kommit fram till. Nämndemän som inte förstår sig på bevisvärdering. En dom som enligt min åsikt kommer ändras om hovrätten får pröva en överklagan”.

LÄS MER: Kritiserade nämndemän stängs av efter skandaldom

Mirja Högström var rättens ordförande i det aktuella målet.

– Jag läste upp exakt det som står i domen för de här två nämndemännen ett flertal gånger för att förvissa mig om att det var så som de ville att det skulle stå i domen, har hon tidigare berättat för Metro.

– Två av nämndemännen ville fria, och jag och en nämndeman ville fälla. Om det är så att två i rätten vill fria och två vill fälla, så ska man enligt svensk rätt fria.

LÄS MER: Massi Fritz om Fittjadomen: Hon känner sig smutsig av beslutet

26-åringen, som hela tiden nekat till brott, åtalades för våldtäkt och misshandel.

Åklagaren har för avsikt att överklaga domen, har han berättat för Metro.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott