Kvinnan anmälde att hon gruppvåldtagits i ett trapphus i Fittja.
Kvinnan anmälde att hon gruppvåldtagits i ett trapphus i Fittja.

Tre av männen som friades för den uppmärksammade våldtäkten i Fittja beviljas skadestånd på flera hundratusen. Belopp på upp till 220 000 kronor ska betalas ut till männen, enligt ett beslut från Justitiekanslern.

I september 2017 kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för en våldtäkt mot en kvinna i ett trapphus i Fittja den 14 augusti 2016. Tre av männen åtalades senare för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt – de nekade och friades av tingsrätten.

Den friande domen mötte massiv kritik.

LÄS MER: Överklagan i Fittjafallet dras tillbaka: ”Hon klarar inte det idag”

Får skadestånd

Fallet överklagades först, men togs aldrig upp i hovrätten. Nu har i stället tre av männen som friades fått sina krav på skadestånd beviljade av Justitiekanslern, rapporterar Mitt i. Skadeståndet utgår från frihetsberövande och andra tvångsåtgärder som utfördes medan männen var häktade.

Åklagaren har tidigare skrivit till Justitiekanslern att männen inte borde få någon statlig ersättning eftersom att de själva berättat att de sålt narkotika i utbytte mot sex.

220 000 kronor

Men nu har Justitiekanslern beslutat att två av männen ska få 195 000 kronor och en att en tredje man ska få 220 000 kronor, eftersom han var under 18 år när han frihetsberövades.

Enligt lagen om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder har personer som varit frihetsberövad för ett brott oftast rätt till ersättning om personen inte döms för brottet.

LÄS MER: Se kvinnan i Fittja-fallet själv berätta: ”Fick mig att känna mig oerhört värdelös”

Tidslinje: Fittjafallet

14 augusti 2016: En kvinna i 30-årsåldern anmäler att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja.

Hösten/vintern 2016: Sperma som säkrats på kvinnans kropp analyseras vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, och kan matchas mot tre misstänkta gärningsmän – nu 19, 21 och 23 år gamla.

16 juni 2017: De tre männen häktas misstänkta för grov våldtäkt.

Sommaren 2017: Hela tio män misstänks formellt för inblandning i våldtäkten.

10 november 2017: De tre häktade männen åtalas för grov våldtäkt. En 22-årig man och en 29-årig man åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

19 december 2017: Männen frias av tingsrätten.

 Tingsrätten, åklagaren

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sexbrott