Eftersom det inte gått att bevisa att mannen begått handlingen med uppsåt ogillas åtalet. Bilden är ett montage.
Eftersom det inte gått att bevisa att mannen begått handlingen med uppsåt ogillas åtalet. Bilden är ett montage.

Tingsrätten slog fast att en man i 45-årsåldern fått en åttaårig flicka att ta på hans kön. Men mannen frikänns från åtalet, då mannen kan ha sovit – trots att hans ögon var öppna.

Mannen som är i 45-årsåldern misstänktes för sexuella övergrepp mot barn. 

Tingsrätten slår fast att mannen har fått den åttaåriga flickan från Uppsalaområdet att röra hans könsorgan utifrån den åttaåriga flickans berättelse, som bedöms vara självupplevd och detaljrik och uppgifter från personer i hennes närhet.

”Sammantaget finner tingsrätten att utredningen är tillräcklig för att målsägandens uppgifter ska läggas till grund för bedömningen. Det är således ställt utom rimligt tvivel att X har begått gärningen”, skriver tingsrätten i domen.

►LÄS MER:  Fängelse för 152 sexbrott mot barn

Mannen säger att han inte minns någonting alls från händelsen, annat än att han vaknade bredvid flickan.

Flickan har sagt i polisförhör att hon uppfattade att mannen var vaken under gärningen och har bland annat beskrivit att hon sett hans ögonvitor. Men tingsrätten bedömer att det inte går att bortse från att mannen, även om hans ögon var öppna, kan ha sovit när han begick gärningen.

Eftersom åklagaren inte lyckats visa att mannen begått handlingen med uppsåt, ogillas därför åtalet – och kravet på skadestånd.

En av rådmännen höll inte med i domen, utan anser att mannen begått handlingen med uppsåt och borde dömas för sexuellt övergrepp mot barn. 

►LÄS MER:  Tonårsflicka använde pepparsprej mot överfallsman – riskerar böter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset