En man döms nu för att vid ett tillfälle ha skändat Ebba Åkerlunds grav.
En man döms nu för att vid ett tillfälle ha skändat Ebba Åkerlunds grav.

Ebba Åkerlunds grav har vid flera tillfällen vandaliserats, och en man åtalades för två av fallen. Nu döms han för vandalisering vid ett av tillfällena. Dock slipper han utvisning, trots att åklagaren ville det.

11-åriga Ebba Åkerlund dödades under terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. Hennes grav har vid flera tillfällen vandaliserats.

En man åtalades för att vid två tillfällen ha vandaliserat graven, och nu döms han – för ett fall av brott mot griftefriden.

LÄS MER: Polisens vädjan efter skändningen av 11-åriga Ebbas grav

Tingsrätten anser att det är styrkt att mannen bland annat trampat ned blommor och hällt ut stearin vid graven i början av augusti förra året. Rätten hänvisar bland annat till fotografier på mannen, som Ebbas pappa lyckades ta.

Döms även för hot

Mannen stod även åtalad för att ha vandaliserat graven i början av förra sommaren. Baserat på vittnesuppgifter kommer rätten fram till att mannen varit på plats vid graven och tryckt ner en blomkvist, vilket skadade andra blommor.

Men han frias ändå på den punkten och rätten skriver att ”för att dömas för brott mot griftefrid krävs att gärningsmannen gjort skada eller ofog på graven. NN:s åtgärd på graven vid detta tillfälle kan inte enligt tingsrättens mening ha inneburit sådan skada eller ofog som krävs för att det ska vara fråga om straffbart brott mot griftefrid. Åtalet ska därför ogillas i denna del”.

LÄS MER: Polisens alla åtgärder för att hitta Ebba Åkerlunds gravskändare

Mannen, som nekat till brott, döms även för att ha skändat en annan grav, och för att ha hotat en person. Straffet blir två månaders fängelse. Han ska även betala 5500 kronor i skadestånd till Ebbas pappa.

Ska inte utvisas

Åklagaren hade begärt att mannen skulle utvisas. Rätten konstaterar att det visserligen finns förutsättningar att utvisa mannen eftersom han döms till ett strängare straff än böter, och att han tidigare är dömd för liknande brottslighet.

På grund av att straffvärdet för den brottslighet han nu döms för inte är särskilt högt och att brotten ”begicks för förhållandevis lång tid sedan och utspritt i tiden”, ska han dock inte utvisas.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset