Adam "friberg" Friberg spelar själv med tre danska lagkamrater i Heroic.
Adam "friberg" Friberg spelar själv med tre danska lagkamrater i Heroic.

Sverige har haft ett par tuffa år i CS:GO. Legendaren Adam "friberg" Friberg tror att misslyckandet ligger i att inte ha givit talanger möjligheten att växa.

Det danska succéåret i CS:GO 2018 har inte undgått någon. Astralis dominerade i toppskiktet och strax där under finns fler rödvita lovande uppställningar. I Sverige däremot har det ekat tomt under de etablerade lagen.

– Jag tycker att Sverige saknar bredd. Danmark har mer spelare jämfört med Sverige som har ungefär 15 spelare utspritt på tre lag som kan tävla på toppnivå. Danmark är bredare med fler talanger som kommer upp, säger svenske legendaren Adam ”friberg” Friberg som själv spelar i danska Heroic.

LÄS MER: Här är organisationerna som drog in mest prispengar 2018

Fredrik ”REZ” Sterner och William ”Draken” Sundin blev två uppmärksammade värvningar till topplaget Ninjas in Pyjamas 2017. Efter det var det så gott som stillastående fram tills den då 15-årige Ludvig ”Brollan” Brolin slog igenom och senare värvades till Fnatic.

– Han är väl ett bra svenskt exempel, men vi har inte haft lika många som Danmark har haft. De senaste tre åren har de haft enormt många spelare som vuxit till att bli väldigt bra spelare, säger Friberg.

LÄS MER: Robban stiger åt sidan i Faze – Mibr-coachen tar över

En av anledningarna till att danskarna gått om Sverige i talangjakten tror Adam ”friberg” Friberg beror på att det är svårare för lovande svenska spelare att få stå i rampljuset. I Danmark finns det större möjligheter att tidigare få visa vad man går för, enligt honom.

– Jag hade velat se lite fler små-lan. Sverige saknar lan-turneringar där mindre lag kan vara med. Dreamhack Open hade varit perfekt. Jag hade velat se fler lan i ungefär samma storlek eller något mindre. Då hade man kunnat få upp de där lite mindre lagen och låta dem etablera sig och utvecklas och se dem i en lagmiljö där man kan se hur de fungerar också, säger han.

Förra året startade flera ligor med förhoppning om att fylla det glappet och bli en brygg mellan talanger och proffsscenen. Den utvecklingen beskriver Adam ”friberg” Friberg som ”jättepositiv”, men är inte hela lösning.

– Vi har haft bra spelare och Sverige har alltid varit världens bästa CS-land men vi har inte haft verktygen för att få fram talanger. De här senaste satsningarna tycker jag är ett bra system men jag hade ändå velat se lite fler lan-turneringar också.

LÄS MER: HeatoN: Här är det bästa och sämsta från esporten under 2018

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset