Adam "friberg" Friberg bär in bucklan under invigningen av Dreamhack masters i Malmö tidigare i år.
Adam "friberg" Friberg bär in bucklan under invigningen av Dreamhack masters i Malmö tidigare i år.

Adam "friberg" Friberg om flytten till staterna och skillnaden mellan amerikanska lagen och de europeiska.

MISSA INTE: Alla avsnitt av Esport-tv med Emil ”HeatoN” Christensen här

Hela sin proffskarriär har han tillbringat i den legendariska svenska Counter strike-laget Ninjas in Pyjamas. När Adam ”friberg” Friberg nådde slutet på den framgångsrika, men bitvis turbulenta, tiden var det med lite tvivel i kroppen. Kanske var det här slutet på spelarkarriären? Kanske var det dags att som så många andra innan honom ta en annan roll inom esporten?

Han testade att byta matchtröjan mot en skjorta och tog plats i panelen under ESL One i Köln.

Men det kliade lite för mycket i avtryckarfingret.

– Jag vill veta hur duktig jag kan vara i en annan miljö, samt att jag fortfarande är ung och har många år kvar att spela innan jag behöver lägga musen på hyllan. De andra jobben kan vänta. Jag vill lyfta fler troféer innan jag slutar, säger Adam ”friberg” Friberg.

LÄS MER: Adam ”friberg” Friberg öppnar för en karriär utanför spelet

När erbjudandet första gången kom från Optic var det inget som övertygade den svenska stjärnan att ta steget över Atlanten. När frågan kom en andra gång hade erbjudandet en lockande twist.

– Jag var tveksam om jag ville flytta till USA först, men till slut så fick Oscar [”mixwell” Cañellas] sätta ihop ett Europeiskt lag för Optic i stället, då två av deras spelare blev uppköpta av ett annat lag. När jag fick förfrågan om att spela med dessa spelare var det ett snabbt ja från mig.

Det här är Optic

Adam ”friberg” Friberg, Sverige
Aleksi ”allu” Jalli, Finland
Oscar ”mixwell” Cañellas, Spanien
Emil ”Magisk” Reif, Danmark
Kevin ”HS” Tarn, Estland

Optic är med sin nya uppställning snavande nära ett ”superlag” med sina fyra erfarna, stadiga pelare och supertalangen Kevin ”HS” Tarn. Samtidigt poängterar Friberg att det krävs hårt slit för att bli sammansvetsade.

LÄS MER: Arrangörernas dystra besked till Optic efter värvningen av Friberg

– Jag tycker vi har väldigt stor talang rent individuellt. Vi har dock mycket jobb framför oss innan vi kan mäta oss med de bästa lagen. Vi bygger allt från grunden eftersom att vi är fem spelare från fem olika lag, säger han och fyller i att de ändå hoppas kunna placera sig högt i turneringar redan i höst.

Optic, med sin europeiska femma, kommer alltså spela i de amerikanska ligorna. Med sin erfarenhet från den europeiska scenen tycker sig Adam ”friberg” Friberg kunna se en stor skillnad i hur lagen tar sig an spelet.

– Det känns som att europeiska lagen generellt tränar mer och på ett bättre sätt än vad de amerikanska lagen gör. Europeiska lag tränar för att bli bättre som lag och inte för att vinna träningsmatcher. Även kommunikationen märker jag skillnad på, vad som är viktigt att säga och vad som inte är det, säger Adam ”friberg” Friberg.

Det nya laget fick en lite trubbig start när de inte fick delta i Dreamhack masters i Malmö. Ett besked som var väntat enligt Friberg. Däremot hade de hoppats på att få behålla sin plats i Eleague premiere. Trots bakslagen menar stjärnan i efterhand att det troligtvis var bra för laget att inte stressa i väg på något och i stället kunna koncentrera sig på tävlingar längre fram.

– Våra mål är att kvala in till ESL Pro League finalerna och försöka att åka till diverse event i höst och placera oss bra. Om vi kan lyfta en buckla vore det en bonus men just nu är vi i ett såpass tidigt skede att vi mest vill få laget och lagspelet att fungera, avslutar Adam ”friberg” Friberg.

LÄS MER: Så värvades REZ av NiP: ”Jag var rätt exalterad”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset