Frida Leijon från Uppsala tog hem titeln Årets konditor. Tävlingen avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Frida Leijon från Uppsala tog hem titeln Årets konditor. Tävlingen avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.

30-åriga Frida Leijon från Uppsala kammade hem bakverkstävlingen Årets konditor 2016. Med segern fick hon vinnartitlarna Årets konditor och Svensk mästare för professionella konditorer. – Det känns underbart, säger hon till TT.

Tävlingen bestod av fem delmoment, där deltagarna skulle baka en trevåningstårta, två sorters praliner, tarte och éclair. Temat för tävlingen var musik och finalisterna skapade bakverk som hade en koppling till temat.

Under sammanlagt tio timmar uppdelat på två dagar, fyra timmar ena dagen och sex timmar andra dagen, tävlade fem finalister mot varandra.

– Jag var med förra året och då kom jag tvåa. Jag har tränat mer och ökat för att jag verkligen vill att det ska gå hela vägen, så jag var lite nervös, säger vinnaren Frida Leijon.

I sina bakverk valde hon att anspela på den moderna, digitala musiken. Sin tårta, "Shuffle", dekorerade hon med hörlurar i socker.

– Jag ville att produkterna skulle tala för sig, så att man inte ska behöva duka upp så mycket annat. Hörlurarna var det första jag tänkte på – de kan man få till ganska elegant.

Nu siktar Frida Leijon på att tävla mindre och att i stället fokusera på annat.

– Jag kommer att jobba vidare som vanligt på mitt jobb i Uppsala. Sedan skulle jag vilja ha kurser och utbildningar och ta lite olika uppdrag.

Stina Stjernkvist/TT
Juryn bedömer bakverk av Frida Leijon, som vann tävlingen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset