Frida och Jacob Ode lever på resande fot.
Frida och Jacob Ode lever på resande fot.

Frida och Jacob Ode lever sina liv på resande fot – i en husbil som de har byggt själva. Härnäst väntar en längre period i Thailand där de ska jobba som dykinstruktörer.”Bilen har fungerat förvånansvärt bra”, säger Frida Ode.

Metro har tidigare skrivit om det gifta paret Frida Ode, 29, från Örebro och Jacob Ode, 28, från Trollhättan som har rest och jobbat ihop runt om i världen. I somras drog de igång deras pågående resa, där de åker jorden runt i en egenbyggd husbil. De har bland annat byggt in en säng, en soffa, förvaring, kök och annat som gör att de kan bo i husbilen.

Nu, drygt tre månader senare, har de rest genom Polen, Slovakien, Österrike, Slovenien, Kroatien, Montenegro, Albanien, Grekland, Turkiet, Georgien, Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Mongoliet och Kina. 

– Bilen har fungerat förvånansvärt bra! Förvånande nog har vi inte haft en enda punktering på hela resan. Allt vi byggt har också funkat precis så som vi hoppats och tänkt. Det är faktiskt inget som vi har vi skulle vilja ändra, vilket vi själva är väldigt positivt överraskade av. Vi trodde det skulle vara saker som inte skulle fungera som man tänkt när man bor i den på riktigt. Men vi har haft ett stort break down, säger Frida Ode.

LÄS MER: "Frida och Jacob ska resa jorden runt – i en egenbyggd husbil"

Paret fick problem med växellådan när de befann sig i Kazakstan och husbilen fick då stå på verkstad i två veckor.

– Det var ett ganska hårt slag för oss, då det kostade lite drygt 13 000 kronor. Men vi har fått ett otroligt stöd från alla våra följare, vänner och familj för att ta oss igenom det!

Nu är Frida och Jacob redo för en jobbsäsong som dykinstruktörer i Thailand. Där kommer de att bo i Koh Tao och jobba ända fram till maj. 

– Två vänner från Sverige flyger till Mongoliet och plockar upp bilen. De kommer sedan att köra den genom Ryssland tillbaka till Sverige där den kommer stå stilla över vintern. Till sommaren sätter vi den i en container och skeppar den till Kanada för att fortsätta vår roadtrip, säger Jacob Ode. 

Planen därefter är att jobba en skidsäsong i Kanada och sedan ytterligare en dyksäsong i Mexiko, och en hel del resande där emellan. Via deras blogg och sociala medier kan man följa deras resa.

– Vi har fått väldigt fin respons och många har kontaktat oss! Det har varit både korta kommentarer men också många långa mejl från personer som ska på långa backpacking-resor och från de som själva bygger husbil och ska ut och köra. Även många äldre som en gång i tiden hade en egen folkabuss har hört av sig, kommit med tips och hjälpt oss, vilket varit oväntat men jättekul, säger Jacob Ode.

LÄS MER: "Nu vill svensken ha husbil"

Så länge det är kul kommer paret att fortsätta leva på resande fot utan ett fast boende eller jobb. 

Hittills under resan tycker de att Slovenien och Mongoliet har varit höjdpunkterna. 

– Mongoliet var så stort och öde. Det var första och enda gången under resan vi kände att det kunde bli problem och farligt om bilen gick sönder. Vi passerade bara en handfull bilar per dag och det var riktigt kallt, minus 20 grader vissa nätter. Den känslan blandad med förtjusning och den karga skönheten i landskapet skapade en minnesvärd upplevelse, säger Jacob Ode. 

Privat

Bild från Mongoliet. 

Privat

Den egenbygda husbilen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om resor