Frida, Jacob och deras husbil.
Frida, Jacob och deras husbil.

Frida och Jacob Ode har valt att leva sina liv på resande fot utan ett fast boende eller jobb. Nu ska de åka jorden runt i en egenbyggd husbil. ”Vi tycker att det är helt underbart att leva så här”, säger Frida Ode till Metro.

Det gifta paret Frida, 29 år från Örebro, och Jacob, 28 år från Trollhättan, blev ett par när de träffades i Nya Zeeland för fem år sedan efter att de tidigare varit ytligt bekanta. Sedan dess har de rest och jobbat ihop runt om i världen. Nu ska de resa jorden runt i en husbil som de gjort om själva för att utmana sig själva, som Aftonbladet först skrev om.

– Vi har bland annat byggt in en säng, en soffa, förvaring, kök och allting som gör att vi kan bo här, säger Jacob till Metro.

I skrivande stund har cirka en vecka gått på resan och de befinner sig i Slovakien.

– Vi känner oss väldigt trygga med att bara hoppa på ett plan och resa någonstans eftersom vi gjort sådant så länge, även innan vi gjorde det tillsammans. Men med husbil så är det en stor frihet, man har allting med sig och kan åka var som helst.

LÄS MER: "Melanie och Tobias sålde allt – reser nu jorden runt och äter frukt"

Men de räknar inte med att allting kommer att flyta på felfritt.

– Vi kan inte jättemycket om bilar. Om motorer och el och sådant i fall något går sönder, säger Jacob och Frida fortsätter:

– Sedan har vi tagit till oss så mycket information som möjligt om hur man får in bilen i olika länder. Men det kan ju alltid vara så att man har missat något. Det kan jag vara orolig över.

Ingen av dem har ett fast jobb eller ett fast boende i Sverige. De finansierar i stället sina resor genom att säsongsarbeta främst som dyk- och skidinstruktörer runt om i världen.

LÄS MER: "Nu vill svensken ha husbil"

Någonstans mellan 2-3 år räknar de med att jorden runt-resan kommer att ta, inklusive tre jobbbperioder. De ska bland annat jobba i Sydostasien, Kanada och Mexico. De vet inte hur många länder de kommer att ha besökt när de är klara med resan.

– Vi tycker att det är helt underbart att leva så här och vi ser ingen anledning till att sluta så länge det är roligt. Vi har inte bråttom med att komma hem till någonting heller, så vi reser långsamt, upptäcker och upplever. Vi är inte ute efter att ticka av länder, så om vi vill stanna väldigt länge i ett land så gör vi det.

Genom couchsurfing hittar de folk som de kan bo hos och som kan visa dem runt. Bland deras finare resminnen finns bröllop i Indien och i Malaysia, helgturer med en lokal familj i Indonesien och när de cyklade i 200 mil i Kina.

LÄS MER: "Hon reste jorden runt med sin pappa i papp"

Nyligen har de också startat en blogg, Everyday Explorers, där man kan följa deras resa.

– Vi startade bloggen för att inspirera andra. Vi har alltid fått många frågor om vårt resande. Man märker både på bloggen och i våra sociala medier att folk är väldigt intresserade och vi får många frågor som vi sedan kan göra inlägg av.

Privat

Frida och Jacob när de säsongsarbetar. 

Privat

Husbilen inifrån. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset