Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin.

Det har stormat kring miljöpartiet sedan både Mehmet Kaplan och Yasri Khan tvingats avgå. Kritiken var stor efter Khans vägran att skaka hand med en kvinnlig reporter och nu kommenterar Gustav Fridolin situationen i SVT:s Gomorron: ”Hade inte förstått hur kränkande vissa kvinnor tycker att det kan vara”.

Det var i måndags som bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tvingades avgå efter att avslöjanden visade att han vid ett flertal tillfällen umgåtts med islamistiska och högerextremistiska grupper. Trots det stod språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson bakom Kaplan. 

– Jag tror på Mehmet Kaplans värderingar, men han klarade inte av uppgiften som statsråd, säger Gustav Fridolin nu till SVT Gomorron. 

I går uppdagades det att politikern Yasri Khan vägrat skaka hand med en kvinnlig reporter från TV4. Det var när Kahn intervjuades med anledning av Mehmet Kaplans avgång som han inte ville ta en kvinnlig reporter i hand eftersom han tycker att det är för intimt. 

– Det är ett personligt val, sa Yasri Khan till Sveriges Radio då. 

Gustav Fridolin berättar nu i SVT:s Gomorron att han känt till Khans värderingar. 

– Jag kände till det och jag får verkligen erkänna att jag hade inte förstått hur kränkande många kvinnor tycker att det kan vara. 

Reaktionerna mot Yasri Khan har kommit från miljöpartiets egna medlemmar. Vidare förklarar han att han inte förstått att det kunde väcka så starka reaktioner men att miljöpartiet måste vara tydliga med sina värderingar. 

– Vi är ett feministiskt parti och då ska man behandla män och kvinnor lika, den principen är viktig för oss. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik