Gustav Fridolin tycker resenärerna glömts bort i debatten om sommarens tågstrul.
Gustav Fridolin tycker resenärerna glömts bort i debatten om sommarens tågstrul.

MP:s språkrör Gustav Fridolin vill ha snabb kompensation till resenärerna för sommarens ombyggnader och trafikstörningar. Han stödjer helhjärtat förslaget från partikamraterna i landstinget om två veckors rabatt på kommande månadskort.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tycker synd om Stockholms kollektivtrafikresenärer.

– Sommaren som varit för pendlarna, både på grund av planerade och oplanerade händelser, understryker att vi behöver stärka samordningen mellan olika kollektivtrafikbolag och rättigheterna för resenärerna, säger Gustav Fridolin till Metro.
– Till exempel har pendlare som behövt byta mellan olika trafikbolag tvingats betala dyrare biljett för längre restid. Det blir ju väldigt snurrigt.

Diskussioner pågår mellan Trafikverket, landstinget och företaget Otis när det gäller rulltrapporna som krånglat i Citybanan.

LÄS MER: Pendeltågstationer avstängda av säkerhetsskäl

– Det är fullt rimligt att de behöver diskutera ansvaret sinsemellan. Men förtroendet för kollektivtrafiken kan inte bara handla om ersättning mellan aktörerna, utan även någon slags ersättning till de drabbade resenärerna, säger Gustav Fridolin.

MP-förslag i landstinget

Miljöpartiet i landstinget har föreslagit två veckors rabatt på kommande månadskort. Det innebär att månadskortet som normalt kostar 860 kronor sänks till 430 kronor. Vem som ska betala notan i slutänden har Gustav Fridolin inget direkt svar på. Några statliga bidrag utlovar han inte.
– Det blir upp till de inblandade aktörerna att fördela ansvar. Det kan till och med bli tal om en rättslig prövning. Så funkar det ju. Men det får inte bli utdraget i tiden för dem som är berörda, resenärerna. Där måste man hitta en lösning. Fokus för alla inblandade måste vara att säkra resenärernas tilltro till kollektivtrafiken.

Gustav Fridolin sitter i regeringen och är utbildningsminister. Men han ser ingen risk att anklagas för ministerstyre för sitt utspel.
– Jag uttalar mig som språkrör för Miljöpartiet. Och som språkrör ställer jag givetvis upp på mina partikamrater i landstinget. De föreslår två veckors ersättning, och jag instämmer.

Drabbades själv av strulet

Gustav Fridolin har själv drabbats av sommarens tågstrul, i samband med en resa från Eskilstuna. Han fick ta en omväg och betala dyrare biljett.

LÄS MER: Här är arbetena som stoppar upp trafiken i sommar

– Vi behöver rusta vårt järnvägsnät så det håller bättre och vi får mindre förseningar. Men i Stockholm i sommar har ju både planerade underhåll och stora oplanerade problem inträffat samtidigt. Då måste man agera för att säkra tilliten till kollektivtrafiken.

Vill stärka lagstiftningen

Miljöpartiet går till val på att stärka lagen för kollektivresenärer på flera punkter.
– Vi vill dels ha en samordning som handlar om att man i hela landet ska resa på ett och samma kollektivtrafikkort. Det kommer i andra länder, och det borde vi ha här också.

– Vi vill också ha en lagstiftning som ger starkare skydd vid förseningar. Idag bollar olika aktörer ansvaret mellan varandra. Det får de göra upp sen, du ska ha rätt till ersättning.

Fakta

  • Flera stora arbeten och avbrott har drabbat Stockholms kollektivtrafik under sommaren.
  • Spåren mellan Centralen och Stockholms södra station, ”Getingmidjan” vid Riddarholmen, har renoveras. Resande med fjärr- och regionaltåg har fått ta pendeltåg på nya Citybanan in till Centralen.
  • Mälarbanan har stängts av för utbyggnad mellan Centralen och Jakobsberg.
  • Tunnelbanans Gröna linje är delvis avstängd för underhållsarbeten.
  • Extra besvärligt blev läget i juli när stora fel upptäcktes i flera rulltrappor i nya Citybanan. Stationerna City och Odenplan fick stängas.  Trafikverket, landstinget och trapptillverkaren Otis tvistar om ansvar och skuld.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset