Moa Hjelmer. Arkivbild.
Moa Hjelmer. Arkivbild.
Friidrott TT

Svenska friidrottsförbundet vill polisanmäla våldtäkten mot Moa Hjelmer och tillsätta en extern utredning.

Att ta reda på den misstänkte våldtäktsmannens identitet ligger dock längre fram i tiden – även om man vet en sak.

I kontakterna med Moa har jag fått uppfattningen att det inte är någon person som i dag är involverad i svensk friidrott, säger generalsekreterare Stefan Olsson till TT.

Svenska friidrottsförbundet överväger att polisanmäla den våldtäkt i samband med Finnkampen 2011 som Moa Hjelmer har vittnat om.

Vi har i kontakten med Moa rekommenderat att göra en formell polisanmälan, men vi vill göra det i samförstånd med henne. Det är den viktigaste biten just nu, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson, som träffade Hjelmer i går kväll för att prata om hur man ska gå vidare efter löparstjärnans vittnesmål.
Vi sa då att hon skulle sova på saken och att hon inte behövde ta beslut då. Men jag uppfattade det som att hon var öppen för att tänka på frågan.

"Viktigare att det blir rätt"

Vidare menar Stefan Olsson att man planerar att tillsätta en extern utredning för att reda ut problemet som helhet.

Dels för att förstå vad som hänt i detta specifika fall men också för att faktiskt undersöka om sexuella trakasserier förekommer i stor uträckning. Vi vill gå ut och se om det här är ett mönster och en kultur, som vi inte vill ha och som inte stämmer överens med vår värdegrund. Det är enkelt att tänka sig en granskning men vi vill göra det ordentligt, så vi vill ha hjälp av RF och andra så att vi ställer rätt frågor och går ut till rätt personer. Vi vill göra det med någon som har erfarenhet och kunskap om det, så att vi gör det rätt. Det är viktigare att det blir rätt än att det går snabbt just nu.

TT: Ni uttalade er så sent som igår från förbundet att ni inte tänkt tillsätta en utredning?

Det vi i går försökte säga var att vi lägger allt fokus på kontakten med Moa och se till att hon mår bra först och också på att upprätta kontakten med riksidrottsförbundet. Vårt fokus i går var inte på hur framtiden skulle se ut. Måhända att det blev lite missförstånd i kommunikationen under eftermiddagen, som gjorde att det blev lite otydligt.

Förövaren inte aktiv

Olsson menar också att man har som avsikt att ta reda på vem förövaren är.

Det har känts helt irrelevant i första läget att pressa Moa på vem det är. Men vi vill absolut informera oss mer och mer för att förstå vem det är. Men i kontakterna med henne har jag fått uppfattningen att det inte är någon person som i dag är involverad i svensk friidrott. Det har räckt för oss i första läget. Men vi vill ta reda på mer och absolut försöka få fram namnet.

TT: Om man tittar på vilka som passar beskrivningen är det inte alltför många namn på listan.

Exakt, så är det, och det är vi medvetna om. Men vi är också medvetna om att det är lätt att sprida rykten åt alla håll. Vi som förbund måste förhålla oss till att inte bidra till det. Vi måste faktiskt veta innan vi kan agera.

Några som enligt uppgift redan nu planerar att agera är Helsingforspolisen som, enligt finländska tidningen Iltalehti, överväger att inleda en förundersökning efter våldtäktsuppgifterna.

Det låter alldeles utmärkt i sådant fall, säger Olsson.
Moa Hjelmer. Arkivbild.
Moa Hjelmer. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset