Moa Hjelmer. Arkivbild.
Moa Hjelmer. Arkivbild.
Friidrott TT

Svenska friidrottsförbundet vill polisanmäla våldtäkten mot Moa Hjelmer.

Vi vill göra en polisanmälan tillsammans med Moa Hjelmer, vi vill tillsätta en extern utredning för att förstå vad som hänt och om det finns ett mönster i svensk friidrott, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT.

Svenska friidrottsförbundet överväger enligt SVT att polisanmäla den våldtäkt i samband med Finnkampen 2011 som Moa Hjelmer har vittnat om.

Olsson träffade Hjelmer i går kväll för att prata om hur man ska gå vidare efter löparstjärnans vittnesmål.

Generalsekreteraren säger sig emellertid fortfarande inte veta vem förövaren, en aktiv enligt Hjelmer, är.

Vi vill ta reda på vem det är. Men i går lade vi allt fokus på att ta kontakt med Moa. Det tycker jag är respektfullt, det är hon som är offret, det är hon som råkat illa ut. Det var steg ett, i steg två går vi nu vidare, säger Olsson.

Förre höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, som själv tidigare vittnat om att han blev sexuellt utnyttjad av sin tränare, är kritisk till hur friidrottsförbundet agerat.

Som förälder kan jag verkligen överväga om jag ska låta mina barn syssla med friidrott, om ni inte tycker att det här ligger på ert bord. Det tog mig en halvtimme att få reda på vem den här killen var som gjorde det här, ni borde kunna göra samma sak, säger Sjöberg.

Han är dock inte förvånad över den händelse som Hjelmer nu gått ut med.

Jag kan garantera att det finns andra tjejer som har liknande historier.
Moa Hjelmer. Arkivbild.
Moa Hjelmer. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset