I senaste numret av Friskispressen, Friskis & Svettis medlemstidning, tar chefredaktören ställning mot rasism. 
I senaste numret av Friskispressen, Friskis & Svettis medlemstidning, tar chefredaktören ställning mot rasism. 

I höstas gav Friskis & Svettis bort träningskort till ensamkommande flyktingungdomar. Det resulterade i att många hörde av sig och hotade med att lämna träningsföreningen – trots att de inte var medlemmar, skriver Mattias Wising Bonde, chefredaktör av Friskispressen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig när Friskis & Svettis i Stockholm gav bort gratis träningskort till ensamkommande flyktingungdomar. Föreningen fick en rad samtal och brev från personer som var upprörda, som menade att Friskis och Svettis ”daltade med flyktingarna” men inte brydde sig om fattiga svenska barn och ungdomar, menar föreningen. 

► LÄS MER: Ökat idrottsstöd för integration

Andra ville bojkotta föreningen och hotade att säga upp sitt medlemskap. 

– Tanken var att erbjuda en väg in i samhället och samtidigt visa att Friskis & Svettis har en inkluderande hållning. Friskis och Svettis centrala värderingar är att alla är välkomna och det inkluderar även den här gruppen, säger Mattias Wising Bonde, chefredaktör för Friskispressen, till Metro. 

Faktum är att Friskis & Svettis i åratal har anordnat gratis, eller nästan gratis, träningar för svenska barn, ungdomar och familjer. 

Flera av avsändarna skrev inte under med namn, skriver chefredakören i tidningen. Men ett par av dem som ville säga upp sitt medlemskap gjorde det och vid en närmre kontroll visade det sig att de inte ens var medlemmar. 

– Det stärker mitt intryck att det är ett mindre nätverk av rasister som tipsar varandra och som sen hör av sig, säger Mattias Wising Bonde. 

► LÄS MER: Polisen: Ensamkommande flyktingar mål för attacken i natt

När Friskispressen har en person med ett icke-europeiskt utseende på Friskispressens förstasida får de starka reaktioner från folk som hellre vill att de ska visa upp människor med svenskt utseende, 

I sin senaste ledare markerar han emot rasism och skriver ”allt är inte välkommet”. Samtidigt uppmanar han de brevskrivare som vill gå ut på grund av föreningens inkluderande värderingar att bifoga sina medlemsuppgifter. 

– Jag ville markera att vi gör det här vägvalet, att vi står för det. Det handlar inte om att säga att om man har fel åsikter så är man inte välkommen på Friskis & Svettis. Utan snarare att visa att vi står för öppenhet. Om någon försöker hota oss om att de vill gå ur, vill jag hjälpa dem med uträdet, säger han. 

Ledaren i Friskispressen har spritts på Twitter och Facebook, bland annat av folkhälsoministern Gabriel Wikström (S). 

– Av de reaktioner man ser på Facebook och i debatten är en förkrossande del uteslutande positiva. Det är oerhört roligt att de fått det gensvaret och de reaktionerna, säger Mattias Wising Bonde.  

► LÄS MER: Skoltiden läggs på att integrera flyktingar 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset