Jesper Rönndahl leder satirprogrammet "Svenska Nyheter".
Jesper Rönndahl leder satirprogrammet "Svenska Nyheter".

SVT-programmet "Svenska Nyheter" har fått skarp kritik på grund av den sajt de lanserade i förra veckan. Via sajten kunde barn placeras i kö till landets samtliga friskolor – något som ställt till det för skolorna. Nu överväger Friskolornas riksförbund att ta till rättsliga åtgärder.

Sajten lanserades i samband med fredagens sändning av satirprogrammet. Genom att fylla i ett formulär på sajten kunde föräldrar placera sina barn i kö till samtliga friskolor i Sverige.

På onsdagen stängdes sökfunktionen på sajten ned efter att möjligheten att söka till samtliga skolor på en gång tagits bort från friskolorna ansökningsverktyg.

Men enligt Friskolornas riksförbund har satirprogrammets tilltag ställt till det för medlemmarna. Nu funderar de på att ta till rättsliga åtgärder.

LÄS MER: Bidragsregler för friskolor skärps

– Vi tittar på om det finns möjligheter att gå vidare. Det finns en brottsrubricering som heter oredligt förfarande, som innebär att någon med hjälp av vilseledande information förorsakar någon annan ekonomisk skada, säger vd Ulla Hamilton, till P3 Nyheter.

Men ”Svenska Nyheters” producent, Michael Lindgren, försvarar skolkö-sajten.

– Friskolesystemet och dess kösystem bidrar till segregation och gynnar de barn som har starkast föräldrar med högst utbildningsnivå. Det framgår bland annat av Skolverkets senaste rapport om likvärdighet i skolan, säger han till SVT:s Kulturnyheterna. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola SVT