Fritidspedagogen Jonas Harrysson tycker att föräldrar curlar sina barn alldeles för mycket. ”Vuxenrespekten har blivit sämre. Nu ska allt ifrågasättas”, säger han till Metro.

Jonas, 38, har arbetat med barn i 16 år och just nu arbetar han som fritidspedagog i Ronneby. I måndags skrev han ett inlägg på Facebook, som hittills har delats över 12 000 gånger. I inlägget förklarar han att han sett en tydlig försämring i barns beteenden under alla sina år som pedagog, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

”Barn har väldigt svårt för att ha tråkigt! Det måste hända saker hela tiden. Snälla sluta curla och serva sönder era barn, det är inte farligt för dom att ha tråkigt ibland, har man inte det så blir inte det "roliga" heller roligt till slut”, skriver han bland annat i inlägget.

– Jag har märkt att vissa barn kan leka från åtta på morgonen till halv fem på eftermiddagen och sedan när deras kompis hem säger de att de har tråkigt och inte har något att göra. Då är föräldrarna snabbt där och servar dem med en ipad eller förslag på saker de kan göra. Det känns som vi hela tiden ska vara barnen till lags, säger Jonas till Metro.

LÄS MER: Föräldrar utnyttjar förskolan för att "få egentid"

I stället för att ge barnen allt de pekar på tycker han att föräldrar ska fokusera på att lära sina barn att visa mer tacksamhet, att dela med sig. Plocka undan efter sig och att vara goda medmänniskor.

– Många är vana vid att mamma och pappa plockar undan efter dem vilket gör att de inte lär sig att själva ta ansvar, säger Jonas och tillägger:

– Vissa kanske jobbar väldigt mycket och dövar sitt dåliga samvete med att erbjuda barnen prylar och stimulans hela tiden. Men det är inte farligt att ha tråkigt. I stället för att erbjuda barnen tv-spel kanske man kan gå ut och fiska eller plocka svamp också, säger han.

Jonas är tydlig med att poängtera att det inte gäller alla barn.

– Men jag har märkt att den här typen av beteende ökar. Därför hoppas jag att fler lär sina barn att var nöjda och glada för det dem har.

LÄS MER: Underbara Clara: Fler barn borde bli curlade

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset